Notowania bydła ogółem w ciągu ostatniego tygodnia ponownie wzrosły. Pomimo podwyżek w skupie notowania bydła ogółem nie przekroczyły wartości 10 zł za kg.
Cena bydła ogółem w trzecim tygodniu marca ponownie wzrosła. Niewielki jej spadek dotyczył jedynie jałówek w wieku powyżej 12 miesięcy.
Notowania bydła ogółem w dniach od 11 do 17 marca wzrosły o 0,7% do wartości 9,94 zł za kg wagi żywej. Cena ta było o 1,4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 9% niższa niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 9,98 zł za kg. Było to o niemal 1% drożej niż przed tygodniem. Notowania te były jednocześnie o 2,4% wyższe niż przed miesiącem, a także o 8% niższe niż przed rokiem.
Hodowcy bydła posiadający mamki i opasy w systemie QMP mogą otrzymać nielimitowane liczbą zwierząt w stadzie wsparcie. Jakie należy spełnić zasady, aby uzyskać te pieniądze? Uczestnik systemu QMP nie musi być członkiem Polskiego Zrzeszenia...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,82 zł za kg. Cena ta była o 0,6% wyższa niż przed tygodniem i o 0,9% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 8,5% tańsze niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia wzrosła o 1,1% do wartości 10,69 zł za kg. Była ona o 1,1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 8,1% niższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,11 zł za kg, czyli o 0,5% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,7% wyższa niż przed miesiącem, a także o ponad 9% niższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,56 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,2% tańsze niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była taka sama jak przed miesiącem oraz o 9% niższa niż przed rokiem.
W omawianym okresie ćwierci z buhajków do 2 lat sprzedawano średnio po 20,14 zł za kg, a z krów rzeźnych po 17,10 zł za kg.
Średnie ceny zakupu byczków w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym wynosiła 850,75 zł za sztukę, a w typie mięsnym 1311,89 zł. Byczki w typie mlecznym były o 4,4% tańsze niż przed rokiem, a w typie mięsnym o 4,3% droższe.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)