Dobrostan zwierząt dla bydła QMP. Jakie są korzyści dla rolników?
Hodowcy bydła posiadający mamki i opasy w systemie QMP mogą otrzymać nielimitowane liczbą zwierząt w stadzie wsparcie. Jakie należy spełnić zasady, aby uzyskać te pieniądze?
Uczestnik systemu QMP nie musi być członkiem Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Warunkiem koniecznym jest utrzymywanie zwierząt bez uwięzi.
Hodowcy mogą złożyć wniosek do jednej z czterech wybranych przez siebie jednostek certyfikujących.
Kontakt do jednostek znajdziesz TUTAJ
Hodowcy bydła muszą złożyć te dokumenty, żeby otrzymać pieniądze za dobrostan
W przypadku uzyskania certyfikatu przed 15 maja 2024 roku należy uwzględnić we wniosku do ARiMR o płatności obszarowe i bezpośrednie ekoschematu: Dobrostan zwierząt dla bydła QMP.
Wysokość wsparcia
Hodowcy za każdą krowę mamkę w systemie QMP otrzymają wsparcie w wysokości 250 złotych, a za każdego opasa w systemie QMP 130 zł.
Co istotne, dla tych, którzy przystąpili do ekoschematu: Dobrostan zwierząt dla bydła QMP, nie ma limitów. Wsparcie dotyczy wszystkich zwierząt w gospodarstwie objętych certyfikatem.
Certyfikat jest przyznawany na 12 miesięcy. Płatności jakie należy ponieść to koszt audytu, który jest zgodny z cennikiem danej jednostki certyfikującej oraz koszt administracyjny na rzecz administratora systemu w ryczałtowej wysokości 9,50 zł netto za każdą sztukę bydła na certyfikacie.
Hodowcy mogą sprzedawać zwierzęta objęte certyfikatem QMP dowolnemu zakładowi mięsnemu.
Ceny bydła ogółem w dwóch ostatnich notowaniach rosły
Zakład mięsny, który sam posiada certyfikat QMP, może jednak zaoferować większą stawkę za takie bydło.
Kontrole przeprowadzają akredytowani i wyszkoleni inspektorzy zatrudnieni w jednej z czterech jednostek certyfikujących. Audytor odwiedza gospodarstwo i weryfikuje poszczególne punkty z listy kontrolnej.
Rasy mięsne i mleczne
Do oznaczania znakiem System QMP "Wołowina QMP z ras mięsnych" kwalifikuje się bydło ras:
- limousine (LM), charolaise (CH), angus (AN), (AR), hereford (HH), salers (SL), simental (SM), galloway (GA), highland (HI), belgijska biało-błękitna (BB), wagyu (WA), blond d’aquitaine (BD) oraz mieszańce mięsne (MM), których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych.
UE chce wprowadzić nowe obciążenia administracyjne dla hodowców
Do oznaczania znakiem System QMP "Wołowina QMP z ras mlecznych" kwalifikuje się bydło ras:
- (HO, RW, RE, ZR, ZB) i ich mieszańców (MS) oraz bydła w typie użytkowym kombinowanym (RP, MO, BG, SM) i ich mieszańców (MS), których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych.
Katalog ras oraz ich mieszańców jest zamknięty, ale jest bardzo szeroki i obejmuje zdecydowaną większość polskiej produkcji żywca wołowego.
Głównymi wyróżnikami systemu QMP są:
- chów bezuwięziowy;
- opracowany plan żywienia i dbałość o jakość paszy;
- stała współpraca z lekarzem weterynarii w zakresie opracowania planu poprawy zdrowia bydła;
- działania prośrodowiskowe;
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)