Jak radzić sobie z suszą?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-06-2020,12:50 Aktualizacja: 23-06-2020,12:52
A A A
Sposób eliminowania wpływu suszy na ilość i jakość pasz objętościowych. To temat wiodący kolejnej edycji programu "Krowie na zdrowie".
 
"Krowie na zdrowie" to program, w którym bierze udział firma Corteva Agriscience™, Barenbrug, Claas oraz De Heus. 
 
Pandemia koronawirusa i wprowadzone restrykcje spowodowały, że czerwcowa edycja spotkania odbyła się online za pomocą webinaru. 
 
Efektywną produkcję pasz objętościowych z użytków zielonych w dobie suszy omówił Piotr Kowalski z firmy Barenbrug Polska. Jego zdaniem dobre efekty można uzyskać wykorzystując użytki krótkotrwałe, czyli mieszanki poplonowe. 
 
e-Wystawa, wystawa bydła mlecznego, PFHBiPM, bydło mleczne, pierwiastki, krowy mleczne, koronawirus, hodowcy bydła

Wirtualna wystawa bydła mlecznego

Hodowcy bydła mlecznego w tym roku nie wezmą udziału w żadnej plenerowej wystawie bydła. Taka sytuacja ma miejsce po raz pierwszy w historii. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka informuje jednak, że ekspozycja odbędzie...
Pozwalają one uzyskać dodatkowy plon z pola chwilowo wyłączonego z produkcji i eliminują problem suszy. W ich uprawie wykorzystuje się jesień, zimę i wczesną wiosnę, gdy nie brakuje jeszcze opadów. 
 
Wyniki analiz przeprowadzonych w gospodarstwie rolnym Hendripol położonym w woj. kujawsko-pomorskim, gdzie po zbożach zastosowano mieszankę B&G 13 Milk Poplon, potwierdzają tę hipotezę. 
 
Zebrana trawa zawierała 19,1% białka, a jej strawność wynosiła niemal 79%.
 
Specjalista podkreślił, że w przypadku użytków wieloletnich dobrze sprawdza się lucerna. Podczas suszy roślina ta dostarcza sporo surowca do zakiszenia, który jest bogaty w białko. 
 
Warto również stosować mieszanki traw o głębokim systemie korzeniowym. Dzięki temu rośliny są silniejsze, stabilniejsze, lepiej radzą sobie z suszą, a także są w stanie wykorzystywać wodę z głębszych warstw ziemi. 
 
Paweł Baurycza z firmy Claas Polska przedstawił technologie zbioru roślin przeznaczonych na paszę w dobie suszy.
 
branża mleczarska, mleczarnie, agnieszka maliszewska, polska izba mleka

Branża mleczarska boleśnie odczuwa skutki koronawirusa

Według wstępnych danych GUS w 2019 roku dział towarów rolno-spożywczych w całym polskim eksporcie wyniósł 13,3 proc. Duża w tym zasługa branży mleczarskiej, która ok. 30-35 proc. produkcji kieruje na rynki zagraniczne. - W...
Ekspert podkreślił, że w przypadku sieczkarni samojezdnej należy zwrócić uwagę na wybór odpowiedniej przystawki gwarantującej zbiór maksymalnej ilości paszy przy jednoczesnym ograniczeniu uszkodzeń darni. 
 
Jakość zebranych pasz zależy od długości cięcia, która powinna być dostosowana do poziomu suchej masy w zbieranej paszy. 
 
Pomagają w tym sieczkarnie samojezdne wyposażone w czujnik NIR, który monitoruje suchą masę w czasie rzeczywistym.
 
Jakość zbieranej kiszonki można podnieść dzięki zastosowaniu odpowiedniego zgniatacza ziarna. Przy jego wyborze należy kierować się zasadą im większa długość cięcia tym mniejsza liczba zębów oraz im mniejsze ziarno, tym większa liczba zębów. 
 
Paweł Baurycza podkreślił także, że znaczne straty paszy powstają na etapie wyrzutu masy z sieczkarni na przyczepę. Dlatego nowoczesne sieczkarnie są wyposażone w system automatycznie sterujący wyrzutem paszy do przyczepy, której obrys jest nieprzerwanie monitorowany podczas pracy. 
 
Na jakość pasz wpływa między innymi ich czyste podbieranie z gleby, co zależy od prawidłowego ustawienia kąta rozrzutu. Kąt 18° wpływa na większą odległość wyrzutu. Jest to ustawienie fabryczne do przetrząsania mokrej, długiej i ciężkiej paszy. 
 
Kąt rozrzutu 14,5° to z kolei wpływ na szerokość podbierania materiału, co powinniśmy zastosować przy suchej, krótkiej i lekkiej paszy. 
 
bydło mięsne, susza, Covid-19, koronawirus, buhaje czystorasowe, żywiec wołowy, PZHiPBM, limousine, charolaise, eskport

To nie koronawirus zagraża hodowli bydła

Ceny bydła mięsnego są obecnie niskie. Według najnowszych notowań zebranych przez ministerstwo rolnictwa zakłady mięsne za żywiec płacą niecałe 6 złotych za kilogram. Ceny bydła mięsnego będą wyższe? Trudno obecnie przewidzieć, jak w ciągu...
Hanna Nowak z Corteva Agriscience przedstawiła ofertę firmy. Zwróciła ona uważa, że w złych warunkach pogodowych hodowcy uczą się produkować lepszej jakości kiszonkę. 
 
Negatywnym skutkiem suszy jest nie tylko mniejsza ilość masy zielonej, ale też i obniżona zawartość składników odżywczych, wysoka zawartość drożdży na roślinach, wysoka ilość cukrów prostych, trudności w ubijaniu i ryzyko zagrzewania się po otwarciu. 
 
Aby uniknąć tych problemów należy wybrać odpowiednie odmiany kukurydzy i określić właściwy termin zbioru i długość cięcia. Warto zadbać o właściwą technikę kiszenia i dobór inokulantów. 
 
Rozwiązania żywieniowe, które eliminują problem niedoboru pasz objętościowych podczas suszy omówił Krzysztof Adamczyk z firmy De Heus.
 
Jego zdaniem należy zacząć od kalkulacji zużycia pasz objętościowych oraz przeglądu stada tak, aby wykorzystać najlepsze pasze objętościowe dla krów wysokoprodukcyjnych. 
 
Warto również zadbać o dokładne zbilansowanie dawki oraz rozważyć jej uzupełnienie większą ilością pasz treściwych. 
 
W upalne dni konieczne jest podjęcie działań zapobiegających skutkom stresu cieplnego, które obniżają ilość pobranej paszy, wpływają na obniżenie mleczności zwierząt i pogorszenie parametrów rozrodu.
 
Zdaniem eksperta w łagodzeniu skutków stresu cieplnego pomagają dodatki takie jak Bestermine Lato, które uzupełniają poziom makro- i mikroelementów. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA