Gumy strzykowe. Dlaczego są takie ważne?
Guma strzykowa jako jedyna część sprzętu udojowego bezpośrednio kontaktuje się ze strzykiem. Chroni go przed działaniem podciśnienia. Ma również zapewnić odpowiednią stymulację, masaż oraz obieg krwi.
Gumy strzykowe pracują nawet 750 godzin przy czym rozszerzają się i kurczą 2,7 miliona razy. Jeśli są one stare wówczas stają się mało elastyczne, co znacząco wpływa na kondycję i zdrowie wymienia.
Guma strzykowa składa się z dwóch głównych elementów tj. z główki i trzonu. Średnica główki musi być dobrze dopasowana do strzyku.
Ważnym elementem jest część główki, która po założeniu znajduje się u nasady strzyka. Istotne jest to, aby miała ona odpowiednią miękkość co zapewni jego prawidłowy masaż i szybki wypływ mleka.
Zdrowe wymię to podstawa opłacalnej produkcji mleka
Najpopularniejsze wśród producentów mleka wydają się wciąż czarne gumy strzykowe. Ich największą zaletą jest stosunkowo niska cena. Stosując je należy jednak pamiętać o tym, że trwałość tych produktów jest krótsza niż silikonowych.
Gumy wykonane z silikonu są znacznie trwalsze, według różnych danych nawet trzykrotnie, w porównaniu do tradycyjnych. Ich powierzchnia jest gładka i łatwa do utrzymania w czystości.
Im dłużej używamy gum udojowych tym ich elastyczność staje się mniejsza. Nie pozostaje to bez znaczenia dla krów, które odczuwają ból. Dlaczego? Ponieważ mniej elastyczna guma nieprawidłowo dopasowuje się do strzyków i trze o ich powierzchnię.
Próba oceny gum strzykowych po wyglądzie jest bardzo trudna. Mimo że zużyte gumy nie wyglądają źle, w rzeczywistości mogą stanowić poważne zagrożenie rozprzestrzeniania się mastitis w stadzie.
Reguła dotycząca wymiany gum strzykowych, która w wielu miejscach nadal jest przestrzegana mówi, ze należy to robić co sześć miesięcy. Nie jest to dobre rozwiązanie. Lepszym jest określenie liczby dojów. Za górną granicę można przyjąć 2500.
Więcej informacji na temat gum strzykowych można znaleźć w najnowszym magazynie Hoduj z Głową Bydło nr 6/2018. ZAPRENUMERUJ