Eksport produktów mleczarskich z Polski bije rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-09-2017,9:30 Aktualizacja: 01-09-2017,9:45
A A A

W pierwszej połowie bieżącego roku Polska sprzedała produkty mleczarskie za 984 mln euro. To aż o 42 proc. więcej niż przed rokiem i o 2 mln euro powyżej rekordu sprzed 3 lat - wynika ze  wstępnych danych Ministerstwa Finansów za resortem rolnictwa.  

Tak wysoka wartość eksportu wynikała przede wszystkim z wyższych cen otrzymywanych za poszczególne produkty, ale pewien wpływ odegrał również zwiększony wolumenu wywozu - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

mleko, produkty mleczarskie, masło, sery

Masło ciągle drogie. Podobnie jak mleko w skupie

Ceny masła po dużych wzrostach na platformie GDT w lipcu przekroczyły 6 tys. dolarów (USD) na tonę. Jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka w ostatnim miesiącu na dwóch aukcjach notowania tego...

Najbardziej dynamicznie w górę szła wartość wysyłek serwatki - o 72 proc. r/r do 115 mln euro, co było efektem wzrostu średnich stawek, gdyż wolumen eksportu pozostał na takim samym poziomie jak w pierwszym półroczu 2016 r.

Podobnie było w przypadku masła, mleka i śmietany płynnej. Wartość sprzedaży masła zwiększyła się o 62 proc. do 111 mln euro, zaś wolumen wzrósł zaledwie o 2 proc., a mleka i śmietany płynnej odpowiednio o 57 i 1 proc.  

Wartość wywozu mleka w proszku wzrosła o 57 proc. do 158 mln euro, serów i twarogów o 24 proc. do 354 mln euro, a jogurtów i napojów fermentowanych o 19 proc. do 62 mln euro.

Największą dynamiką wzrostu wolumenu eksportu charakteryzowało się mleko w proszku. W pierwszej połowie roku wywóz był o 22 proc. większy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wniósł 72 tys. ton.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA