Bydło rzeźne w Polsce w drugim tygodniu marca potaniało. Największe spadki odnotowały byki w wieku 12-24 miesięcy, których cena spadła o 1,4%.
Bydło rzeźne w drugim tygodniu marca po raz kolejny potaniało. Spadek cen dotyczył również mięsa wołowego.
Ceny zakupu bydła rzeźnego, w dniach 8-14 marca, spadły o 1% i osiągnęły wartość 6,67 zł za kg. Było to o 0,4% mniej niż uzyskiwali krajowi producenci w analogicznym tygodniu lutego oraz o 6% więcej niż przed rokiem.
Bydło w wieku 8-12 miesięcy skupowano średnio po 6,63 zł za kg, to o 1% mniej niż przed tygodniem i o 0,3% niż przed miesiącem oraz nieznacznie bo o 0,1% niż przed rokiem.
Byki w wieku 12-24 miesięcy kosztowały średnio 7,24 zł za kg. Ich cena była o 1,4% niższa niż w poprzednich notowaniach i o 3,3% niż przed miesiącem. Notowania byków były jednocześnie o 7,7% wyższe niż przed rokiem.
Hodowcy bydła, jak i cały sektor hodowlany, a także mięsny pracują nad tym, aby wizerunek produkcji zwierzęcej w Polsce był lepszy. Wiele udało się już osiągnąć. - Cały czas pracujemy nad tym, żeby krajowy sektor wołowiny był bardziej...
Producenci za byki w wieku powyżej 24 miesięcy uzyskiwali średnio 7,22 zł za kg. Było to o 0,7% mniej niż przed tygodniem i o 3,6% niż przed miesiącem oraz o 8,4% więcej niż przed rokiem.
W drugim tygodniu marca krowy kosztowały średnio 5,41 zł za kg. Ich cena była o 1% niższa niż przed tygodniem oraz o 4,5% wyższa niż przed miesiącem. Krowy były jednocześnie o 6,1% droższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Cena jałówek w wieku powyżej 12 miesięcy ukształtowała się na poziomie 6,92 zł za kg. Była ona o 0,8% niższa niż przed tygodniem i o 1,4% niż przed miesiącem oraz o 3,2% wyższa jak przed rokiem.
W drugim tygodniu marca, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat kosztowały 13,37 zł za kg. Cena ta była o 1,5% niższa niż przed tygodniem oraz o 3% niż przed miesiącem, ale o 5% wyższy niż w analogicznym tygodniu 2020 r.