Ceny w skupie bydła na przełomie czerwca i lipca spadły. Krajowe notowania bydła ogółem w dniach 28 czerwca – 4 lipca zmalały o 1,6% do wartości 7,25 zł za kg wagi żywej.
Bydło w skupie na przełomie czerwca i lipca potaniało. Wzrost cen w tym okresie dotyczył jedynie bydła w wieku 8-12 miesięcy oraz jałówek powyżej 12 miesięcy.
Krajowe notowania bydła ogółem w dniach 28 czerwca – 4 lipca spadły o 1,6% do wartości 7,25 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 0,5% niższa niż przed miesiącem, a także o 20% wyższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Wzrost cen odnotowało bydło w kategorii wiekowej od 8 do 12 miesięcy. Jego cena w ciągu tygodnia wzrosła o 7,5% do wartości 7,33 zł za kg. Była ona jednocześnie o niemal 4% niższa niż przed miesiącem, ale o 24% wyższa niż przed rokiem.
Pokaz maszyn do koszenia, przetrząsania, zgrabiania oraz zbioru trawy, a także prezentacja nowoczesnej obory wyposażonej w roboty do doju, podgarniania paszy i czyszczenia posadzki. Wszystko to podczas Narodowego Dnia Mlecznej Fermy zorganizowanego...
Byki w wieku 12-24 miesięcy potaniały o 2% do wartości 7,85 zł za kg. Cena ta była o 1,2% niższa niż przed miesiącem, ale o 21% wyższa niż przed rokiem.
Cena byków powyżej 24 miesięcy również spadła o 1,9% do wartości 7,85 zł za kg. Była ona o 1,4% niższa niż przed miesiącem oraz o 22,9% wyższa niż przed rokiem.
Krowy na przełomie czerwca i lipca potaniały o 1% do wartości 5,92 zł za kg. Ich cena była o 2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 21,3% niż przed rokiem.
Jałówki w kategorii wiekowej powyżej 12 miesięcy podrożały o 1% do wartości 7,47 zł za kg. Cena ta była o 1,4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 17,2% niż przed rokiem.
Na przełomie czerwca i lipca kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajów zbywano średnio po 14,12 zł za kg. Cena ta była o 0,5% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem, a także o 13% niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
Według skorygowanej w lipcu krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskie w 2021 r. w krajach unijnych produkcja wołowiny może być o 1,4% mniejsza niż w 2020 r. i prawdopodobnie wyniesie 6,8 mln ton.
Będzie to spowodowane spadkiem unijnego pogłowia bydła w grudniu 2020 r. i mniejszym popytem ze strony sektora gastronomicznego w pierwszym półroczu 2021 r.