Cicha ruja u krów. Porada od Agrocentrum

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-05-2024,12:25 Aktualizacja: 07-05-2024,12:22
A A A

U krów w moim stadzie w ostatnim czasie często występują ciche ruje. Co może być ich przyczyną i jak mogę im zapobiegać? – pyta nasz czytelnik.

Hodowcy bydła zadają pytania i szukają pomocy w rozwiązywaniu swoich codziennych problemów.

Na pytania hodowców odpowiadają doradcy zajmujący się szeroko rozumianą obsługą tych zwierząt. Sugerują oni także produkty, które pomóc w rozwiązaniu danego problemu.

Cykl "Okiem doradcy" to seria artykułów, która ukazuje się w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, krowy mleczne, produkcja mleka, mleko w UE

Produkcja mleka w Polsce rośnie

Meldunkowy skup mleka w marcu 2024 roku, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, wyniósł 1 146,5 mln litrów. Systematyczny wzrost skupu mleka jest od wielu lat odnotowywany w naszym kraju. Średniorocznie wynosił on zawsze...

W każdym kolejnym wydaniu publikujemy pytania przysłane do naszej redakcji lub zadane w mediach społecznościowych.

W kolejnej odsłonie wybraliśmy pytanie, z którym zgłosił się do nas hodowca bydła mlecznego:

W ostatnim czasie w moim stadzie u krów często występują ciche ruje. Co może być ich przyczyną i jak mogę im zapobiegać?

– Problem cichych rui dotyczy wielu stad. Wraz z ich rosnącą wydajnością, ale też pojedynczych zwierząt, mamy problem z niewystarczającą podażą składników pokarmowych do skompensowania wydatków krowy na wysoką produkcję – odpowiada Daniel Marchelewski, dyrektor regionalny działu bydła Agrocentrum dodając:

– Dodatkowo okres, w którym przygotowuje się ona do owulacji, występuje tuż po lub jeszcze w trakcie naturalnie zmniejszonego pobrania suchej masy (SM) dawki podstawowej.

Dlaczego więc występują ciche ruje? Głównym powodem jest zbyt mała ilość składników żywieniowych, przede wszystkim energii w stosunku do wydatku zwierzęcia na własne potrzeby bytowe oraz produkcyjne.

strategia dla mleczarstwa, mleko, produkcja mleka, sektor mleczarski, krowy mleczne, producenci mleka, mleczarnie, PIM

Strategia pomoże sektorowi mleczarskiemu wyjść z kryzysu?

Polska Izba Mleka zainicjowała prace związane ze strategią polskiego sektora mleczarskiego. – Sektor mleczarski jest dzisiaj liderem polskiego przetwórstwa i rolnictwa. Dlatego do udziału w dyskusji zaprosiliśmy przedstawicieli...

Dlatego niezwykle ważnym aspektem postępowania jest zwykła codzienna rutyna obejmująca m.in. ocenę żwacza, kondycji czy kału krów.

Pierwsza powie nam, czy dana sztuka dobrze pobiera TMR. Oceniając kondycję, dowiemy się, czy dawka jest dobrze skomponowana, aby wypełnić wysokie potrzeby wysokoprodukcyjnego zwierzęcia.

Z kolei analiza kału, jeśli nie na sitach, to przynajmniej wzrokowa, da nam informację, czy dawka jest dobrze strawiona, a więc czy zwierzęta odzyskują energię zawartą w TMR-ze.

– Na okres przygotowania do laktacji oraz jej początek polecam mieszankę Delicja – mówi Daniel Marchelewski dodając:

– Zawiera ona wysoką zawartość prekursorów glukozy pozwalających zapobiec nadmiernej mobilizacji tłuszczu oraz beta-karoten, który ma wpływ nie tylko na poprawę jakości siary, ale również rozwój ciałka żółtego na potrzeby przyszłej ciąży.

Całą wypowiedź eksperta znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" nr 2/2024. ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 


 

 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA