Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu września dostawcom za żywiec wołowy płacono średnio 10,09 zł za kg. Cena ta była wyższa niż przed tygodniem o 3 gr za kg. Podobny trend dotyczy cen uzyskiwanych w Unii Europejskiej.
Notowania żywca wołowego w czwartym tygodniu września zarówno w Polsce jak i w Unii Europejskiej wzrosły. Polscy dostawcy otrzymywali cenę wyższą niż m.in. we Francji i w Niderlandach.
Ceny skupu żywca wołowego zarówno w krajach Wspólnoty jak i w Polsce są wyższe niż przed rokiem.
W dniach od 23 do 29 września w Unii Europejskiej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, średnio za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy uzyskiwali 517,01 euro (około 2234 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Skupuje buhajki głównie ras mlecznych i opasa je do masy nawet 900 kg. Jak zauważył rolnik mają one mniejszy potencjał opasowy niż rasy mięsne, ale cena, którą za nie płaci jest znacznie niższa. Dawid Wolny z Wyrzyska...
Cena ta była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednocześnie o 7% droższy niż przed rokiem.
W Polsce pod koniec września notowania żywca tej klasy w przeliczeniu na euro ukształtowała się na poziomie 502,70 euro (około 2173 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Cena ta była niższa niż m.in. we Włoszech, gdzie płacono średnio 550,45 euro (około 2379 zł) za 100 kg, w Hiszpanii, gdzie dostawcy uzyskiwali 555,10 euro (około 2399 zł) za 100 kg, a także w Niemczech i w Irlandii, gdzie cena wynosiła odpowiednio 518,58 euro (około 2241) i 515,71 euro (około 2229 zł) za 100 kg.
Mniej niż w Polsce płacono m.in. we Francji, gdzie producenci otrzymywali 483,75 euro (około 2091 zł) za 100 kg i w Niderlandach, gdzie cena wynosiła 481,63 euro (około 2082 zł) za 100 kg.