Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o kolejnych wzrostach cen w skupie bydła. Największy wzrost ceny o 2,3% odnotowały jałówki powyżej 12 miesięcy życia.
Kolejny tydzień z rzędu utrzymuje się dobra koniunktura na rynku bydła rzeźnego. Średnia krajowa cena bydła ogółem w trzecim tygodniu lutego wzrosła o 1,7%.
Bydło rzeźne w dniach 14-20 lutego skupowano średnio po 9,76 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 1,7% wyższa niż przed tygodniem o 2% niż przed miesiącem oraz o 43,2% niż przed rokiem.
Krajowa cena za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące wzrosła o 1% do wartości 10,57 zł za kg. Notowania te były o 0,3% wyższe niż przed miesiącem oraz o 40,4% niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 0,7% do wartości 10,50 zł za kg. Cena ta była o 0,2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 40,2% niż przed rokiem.
Liczba krów mięsnych i mieszańcowych w Polsce rośnie, podobnie jak import cieląt. Polska ma bardzo duży potencjał do zwiększenia produkcji wołowiny. Czy w ciągu najbliższych lat uda nam się go wykorzystać? - Pogłowie krów ras mięsnych...
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,15 zł za kg. Cena ta była o 1,8% wyższa niż przed tygodniem oraz o 5% niż przed miesiącem, a także o 52,1% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały 9,90 zł za kg wagi żywej. Były one o 2,3% droższe niż przed tygodniem o 2,4% niż przed miesiącem oraz o 41,7% niż przed rokiem.
Średnio w Unii Europejskiej za bydło rzeźne klasy R3 płacono 453,65 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 2171,89 zł. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 22,5% niż przed rokiem.
Notowania bydła tej klasy w Polsce wyrażone w walucie unijnej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, były zbliżone do średniej ceny w krajach Wspólnoty i wynosiły 455 euro za 100 kg, czyli około 2178,36 zł.
Cena uzyskiwana w kraju była niższa niż w Niemczech o 10% i Niderlandach o 1%. Jednocześnie była ona zbliżona do notowanej we Francji, gdzie płacono 455,89 euro za 100 kg (2182,62 zł) i Irlandii, gdzie tamtejsi producenci otrzymywali 454,75 euro za 100 kg (2177,16 zł).
W trzecim tygodniu lutego zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat średnio po 19,61 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem oraz o 44% niż przed rokiem.