Ceny skupu bydła bez większych zmian

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
14-02-2023,12:30 Aktualizacja: 14-02-2023,12:44
A A A
Notowania bydła rzeźnego w pierwszym tygodniu lutego nieznacznie wzrosły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,67 zł za kilogram wagi żywej. 
 
Bydło rzeźne w dniach od 30 stycznia do 5 lutego w ciągu tygodnia nieznacznie podrożało o 0,1% do wartości 10,67 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż przed miesiącem, ale o 12,3% wyższa niż uzyskiwali producenci przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,36 zł za kg. Notowania te były o 6,2% niższe niż przed tygodniem oraz o 11,8% niż przed miesiącem, a także o 5,6% wyższe niż przed rokiem.
 
Blattin Polska, konferencja, hodowcy bydła i producenci mleka, wspomaganie wysokoprodukcyjnych krów, bydło mleczne,

Jak wspierać wysoką produkcję mleka?

Wpływ aminokwasów i witamin z grupy B na wydajność krów oraz przyczyny niskiej zawartości tłuszczu w mleku. To główne tematy XX Jubileuszowej Konferencji firmy Blattin Polska.   Firma Blattin Polska przy współpracy...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,64 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż przed tygodniem i o 2,5% niższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 12% droższe niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 0,3% do wartości 11,38 zł za kg. Cena ta była o 3,9% niższa niż przed miesiącem oraz o 10,3% wyższa niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,71 zł za kg. Było to o 0,3% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,1% niższa niż przed miesiącem, a także o 9,3% wyższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,44 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,1% tańsze niż przed tygodniem oraz o 1,1% niż przed miesiącem. Producenci jednocześnie uzyskiwali o 16,9% więcej za ten żywiec niż przed rokiem. 
 
W Unii Europejskiej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wyniosła średnio 508,73 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 2438 zł. 
 
PFHBiPM, MZHBiPM, krowy mleczne, hodowcy bydła mlecznego, produkcja mleka, Leszek Hądzlik, Rafał Romanowski

Romanowski: wezmę udział w spotkaniu w siedzibie PFHBiPM

- Moje intencje od samego początku są takie same, może wyrażane emocjonalnie, ale takie same. Mazowieccy hodowcy bydła zorganizowani w MZHBIPB nie mogą ponosić odpowiedzialności zbiorowej - pisze do naszej redakcji wiceminister rolnictwa Rafał...
Notowania te były o 1% niższe niż przed miesiącem, ale o 14% wyższe niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyniosła 482,11 euro za 100 kg, co daje około 2310 zł. Była ona o 5% niższa niż średnio uzyskiwali producenci z krajów Wspólnoty.
 
Więcej niż w Polsce za bydło rzeźne otrzymywali dostawcy m.in. z Irlandii, gdzie płacono 542,18 euro za 100 kg (około 2598 zł). We Francji cena wynosiła 528,68 euro za 100 kg (około 2534 zł), w Hiszpanii 528,65 euro za 100 kg (około 2533 zł), a w Niemczech 501,94 euro za 100 kg (około 2405 zł).
 
Z kolei mniej niż w Polsce otrzymywali dostawcy niderlandzcy, gdzie średnio płacono 444,11 euro za 100 kg, czyli około 2128 zł. 
 
W pierwszym tygodniu lutego średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła 21,10 zł za kg. Była ona o 6 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% niższa niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 10% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r.
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA