Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o spadku cen w skupie bydła rzeźnego w Unii Europejskiej. W ciągu roku notowania bydła spadły o 2%.
Bydło rzeźne w UE w ciągu roku potaniało o 2%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Notowania żywca wołowego w krajach Wspólnoty w ostatnim tygodniu lipca były o 2% niższe niż przed rokiem. Jedne z najwyższych cen za bydło uzyskują producenci z Francji.
W Unii Europejskiej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, od połowy maja odnotowuje się spadek cen skupu bydła rzeźnego.
W dniach od 24 do 30 lipca średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 479,64 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 2138 zł.
Ceny bydła rzeźnego w czwartym tygodniu lipca nieznacznie spadły. Dostawcy za bydło ogółem uzyskiwali średnio 9,70 zł za kg, czyli o 3 gr za kg mniej niż przed tygodniem. Bydło rzeźne w dniach od 24 do 30 lipca w ciągu tygodnia...
Cena ta była o 0,3% niższa niż przed tygodniem oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 2% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Notowania polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 459,88 euro za 100 kg, co daje około 2050 zł.
Drożej niż w Polsce za żywiec wołowy płacono miedzy innymi we Francji, gdzie producenci otrzymywali średnio 506,10 euro za 100 kg (2256 zł), czyli o 46,21 euro za 100 kg więcej.
Producenci z Hiszpanii otrzymywali średnio 503,28 euro (2243 zł), czyli o 43,39 euro więcej niż w Polsce, a we Włoszech 499,82 euro (2228 zł), czyli o 39,94 euro więcej.
W Irlandii cena w skupie ukształtowała się na poziomie 489,55 euro (2182 zł) i była o 29,66 euro wyższa niż w naszym kraju.
Z kolei niższe ceny o 49,91 euro za 100 kg uzyskiwali w Niderlandach, gdzie średnia cena w skupie bydła wynosiła 409,97 euro (1827 zł).
W Niemczech producenci uzyskiwali o 19,53 euro mniej niż w Polsce, a tamtejsza cena ukształtowała się na poziomie 440,35 euro, czyli około 1963 zł.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ