Bydło w skupie odnotowało kolejny spadek cen

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-04-2023,11:15 Aktualizacja: 19-04-2023,11:13
A A A
Notowania bydła rzeźnego na początku kwietnia po raz kolejny spadły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,66 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 1,3% za kg mniej niż przed tygodniem.  
 
Bydło rzeźne w dniach od 3 do 9 kwietnia w ciągu tygodnia potaniało o 1,3% do wartości 10,66 zł za kg. Cena ta była o 2,3% niższa niż przed miesiącem i o 6% niż uzyskiwali producenci przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 11,27 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 0,8% niższe niż przed tygodniem i o 2,7% wyższe niż przed miesiącem, a także o 3,9% niższe niż przed rokiem.
 
Dairymaster, karuzelowa hala udojowa, dój krów mlecznych, szybki dój. wydajna hala

Doją 200 krów w 75 minut

Do niedawna dój 170 krów zajmował im łącznie 8 godzin dziennie. Postanowili więc wybudować nową oborę, w której zamontowali halę karuzelową, co umożliwiło im skrócenie czasu jego trwania.   Jakub Kraszewski z...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,54 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż przed tygodniem i o 2,2% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 5,7% tańsze niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 1,7% do wartości 11,34 zł za kg. Cena ta była o 2,1% niższa niż przed miesiącem oraz o 6,5% niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,86 zł za kg, czyli o 10 gr za kg mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,5% niższa niż przed miesiącem, a także o 9,2% niższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,46 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,3% droższe niż przed tygodniem oraz o 0,8% tańsze niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 0,9% więcej za ten żywiec niż przed rokiem. 
 
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA