Notowania bydła ogółem w ciągu tygodnia wzrosły o niemal 1%. Producenci w skupie uzyskiwali cenę na poziomie 9,99 zł za kg wagi żywej, czyli o 6% mniej niż przed rokiem.
Cena bydła ogółem w drugim tygodniu kwietnia wzrosła o niemal 1%. Taki sam trend odnotowano we wszystkich kategoriach bydła.
Krajowa cena bydła ogółem w dniach od 8 do 14 kwietnia wzrosła o 0,9% do wartości 9,99 zł za kg wagi żywej. Było ona o 0,5% wyższa niż przed miesiącem oraz 6% niższa niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,11 zł za kg. Było to o 3% drożej niż przed tygodniem. Notowania te były jednocześnie o 1,3% wyższe niż przed miesiącem, a także o 4,1% niższe niż przed rokiem.
Hodowcy bydła i producenci opasów oraz dystrybutorzy z Polski odwiedzili francuskie gospodarstwa, gdzie mogli zobaczyć jak wygląda żywienie zwierząt uszlachetnianym zbożem. Wzięli oni również udział w wideokonferencjach oraz zwiedzili...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,90 zł za kg. Cena ta była o 0,7% wyższa niż przed tygodniem i o 0,7% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 5,3% tańsze niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia wzrosła o 0,8% do wartości 10,76 zł za kg. Była ona o 0,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 3,8% niższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,26 zł za kg, czyli o 2% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,8% wyższa niż przed miesiącem, a także o 7,3% niższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,55 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,4% droższe niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 0,1% niższa niż przed miesiącem oraz ponad 7% niż przed rokiem.
W Unii Europejskiej średnia cena skupu bydła rzeźnego klasy R3 była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu oraz przed rokiem i wyniosła 506 euro (2183 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to o 1% więcej niż przed miesiącem.
W Polsce cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 507,25 euro (2188 zł) za 100 kg. Była ona o 1,25 euro za 100 kg wyższa niż średnia w krajach Wspólnoty.
Jednocześnie cena uzyskiwana w Polsce była niższa niż u największych unijnych producentów wołowiny, m.in.: o 27,80 euro za 100 kg niż w Irlandii, o 11,01 euro za 100 kg niż we Francji i o 22,03 euro za 100 kg niż w Hiszpanii.
Mniej niż w Polsce za żywiec wołowy uzyskiwali dostawcy z Niderlandów, gdzie płacono o 102,65 euro za 100 kg mniej oraz w Niemczech, gdzie hodowcy uzyskiwali o 31,24 euro za 100 kg mniej.