Bydło rzeźne w połowie września nieznacznie podrożało

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-09-2022,10:15 Aktualizacja: 26-09-2022,10:08
A A A
Cena żywca wołowego w trzecim tygodniu września symbolicznie wzrosła o 0,1%. Była ona jednak o 3,4% niższa niż w poprzednim miesiącu. 
 
Średnie notowania bydła rzeźnego w dniach 12-18 września, według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w ciągu tygodnia wzrosły o 0,1% do wartości 10,95 zł za kg. Cena ta była o 3,4% niższa niż przed miesiącem oraz o 38,8% wyższa niż przed rokiem. 
 
Cena bydła w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy w ciągu tygodnia wzrosła najbardziej, bo aż o 3,7% do wartości 10,86 zł za kg. Notowania te były jednocześnie o 4,5% wyższe niż przed miesiącem oraz o 29,2% wyższe niż przed rokiem.
 
wołowina, produkcja wołowiny, opasy, bydło mięsne, antybiotyki, dobrostan zwierząt, rolnictwo zrównoważone, Copa-Cogeca

Powstanie definicja zrównoważonej produkcji wołowiny

Redukcja emisji gazów, obniżenie zużycia antybiotyków czy poprawa profilaktyki oraz dobrostanu zwierząt. To niektóre elementy tworzonej definicji zrównoważonej produkcji wołowiny. We wrześniu odbyło się posiedzenie grupy...
Krajowa cena za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące wzrosła o 0,3% do wartości 11,73 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 4,2% niższe niż przed miesiącem oraz o 33% wyższe niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy podrożały o 1% do wartości 11,69 zł za kg. Cena ta była o 4,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 33% wyższa niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 9,43 zł za kg. Cena ta była taka sama jak przed tygodniem oraz o 2,1% niższa niż przed miesiącem, a także o 50,6% wyższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,50 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,1% droższe niż przed tygodniem oraz o 0,7% tańsze niż przed miesiącem, a także o 42,4% droższe niż przed rokiem. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA