Brytyjczycy jedzą coraz więcej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-10-2020,12:00 Aktualizacja: 01-10-2020,12:04
A A A
Sprzedaż detaliczna wołowiny w Wielkiej Brytanii wzrosła. Konsumenci na zakup tego rodzaju mięsa w ciągu 3 miesięcy wydali ponad 500 mln funtów. 
 
Na zakup wołowiny w Wielkiej Brytanii w okresie od maja do 9 sierpnia Brytyjczycy wydali 522,7 mln funtów, czyli o 19,3% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku – informuje portal euromeatnews.com.
 
Większe spożycie tego rodzaju mięsa zrekompensowało spadek jaki odnotowano podczas pandemii koronawirusa. 
 
W okresie trzech miesięcy konsumenci kupili łącznie 65 tys. ton wołowiny. Było to o 16,2% więcej niż w tym samym okresie 2019 r. 
 
ceny skupu bydła, bydło rzeźne, wbc, waga żywa, wołowina,

Żywiec wołowy nieznacznie podrożał

Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w pierwszym tygodniu września żywiec wołowy podrożał o 1 grosz za kg. Cena ta była o 6% wyższa niż w tym samym okresie 2019 r.   Cena zakupu żywca wołowego w dniach 31...
Największy wzrost konsumpcji wołowiny odnotowano w dużych gospodarstwach domowych.
 
Rodziny składające się z trzech lub więcej członków kupiły o ponad 20% więcej mięsa wołowego niż w 2019 r. Z kolei większe gospodarstwa domowe zwiększyły zakupy wołowiny aż o 47,2%.
 
Popyt na mieloną wołowinę wzrósł o 10% w marcu, kiedy ludzie zaczęli robić zapasy w wyniku Covid-19.
 
W tym czasie sprzedaż steków była o 21% wyższa niż w tym samym okresie w 2019 r. Do wzrostu popularności tego rodzaju produktów przyczyniły się rabaty detaliczne.
 
Według danych dotyczących sprzedaży detalicznej wołowiny opublikowanych przez Kantar Worldpanel wynika, że konsumenci wrócili do świeżego czerwonego mięsa uważając je za zdrowe i pożywne.
 
W Anglii, Szkocji i Walii wdrożono kilka kampanii promocyjnych, które zachęcają kupujących do wypróbowania nowych przepisów w domu i samodzielnego przygotowywania potraw z wołowiny. 
 
Dzięki temu odnotowano wzrost popytu mięsa wołowego klasy premium przez detalicznych odbiorców. Wcześniej tego typu wołowina trafiała do restauracji.
 
Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA