Sezonowa nadprodukcja mleka i restrykcje wywołane pandemią koronawirusa doprowadziły do nadwyżki tego surowca na rynku. Komisja Europejska namawia rolników do dostosowania produkcji do popytu.
Pandemia koronawirusa i wprowadzenie środków ograniczających dostępność siły roboczej, wywołało zakłócenia w skupie i przetwarzaniu mleka. W ustabilizowaniu sytuacji może pomóc zmniejszenie produkcji mleka przez rolników.
Komisja Europejska namawia rolników do ograniczenia produkcji mleka. Ma to zmniejszyć negatywne skutki jakie dotknęły branżę z powodu COVID-19 .
Ograniczenia w przemieszczaniu się osób, jakie wprowadzono w państwach członkowskich, w sektorze mleka i przetworów mlecznych spowodowały zakłócenia gospodarcze, które prowadzą do trudności finansowych i problemów z płynnością finansową dotyczących rolników.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że pod koniec maja notowania większości produktów mlecznych wzrosły. Jednak pozostały one znacznie tańsze niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Produkty...
"Rozprzestrzenianie się choroby i wprowadzenie restrykcji doprowadziło do ograniczenia dostępności siły roboczej, co utrudniło poszczególne etapy produkcji, skupu i przetwarzania mleka" informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM).
Przetwórnie muszą znaleźć rozwiązania dotyczące skupu stale napływającego mleka surowego.
W efekcie nadprodukcji ceny hurtowe mleka i przetworów mlecznych znacznie spadły. Od początku marca 2020 r. odtłuszczone mleko w proszku potaniało o 19%, a masło o 14%.
Na podstawie tych cen szacuje się, że cena hurtowa ekwiwalentu mleka surowego spadła o 24% w okresie luty-kwiecień.
Eksperci z PFHBiPM oczekują dalszego spadku cen mleka i przetworów mlecznych, ponieważ produkcja mleka wzrośnie wiosną i latem. Jest to sezon intensywnej produkcji w sektorze mleka i przetworów mlecznych.
W celu wsparcia sektora należy umożliwić zawieranie porozumień i wydawanie decyzji przez rolników, a także ich zrzeszenia się w różnego typu organizacje, które będą dostosowywały produkcję do popytu.
Według wstępnych danych GUS w 2019 roku dział towarów rolno-spożywczych w całym polskim eksporcie wyniósł 13,3 proc. Duża w tym zasługa branży mleczarskiej, która ok. 30-35 proc. produkcji kieruje na rynki zagraniczne. - W...
Powyższe porozumienia i decyzje mogą być zawierane tymczasowo przez okres 6 miesięcy począwszy od daty wejścia w życie rozporządzenia wymienionego w pkt 2, tj. od dnia 5 maja 2020 r.
Niezwłocznie po zawarciu porozumienia lub wydaniu wspólnej decyzji należy poinformować Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Następnie nie później niż 25 dni od zakończenia okresu 6 miesięcy należy poinformować ARiMR o wielkości produkcji faktycznie objętej porozumieniami lub decyzjami.
Rozporządzenie Komisji Europejskiej znajdziesz
TUTAJ.