Bydło
RSS-
09-12-2018,9:45
Powstaje polski indeks ekonomiczny
Indeks ekonomiczny pozwoli hodowcom oszacować potencjał genetyczny ich zwierząt w złotówkach. Dlatego jest on tworzony w oparciu o ich preferencje. Selekcja genomowa znacznie przyspiesza trwające nad nim prace. -
08-12-2018,13:00
Gumy strzykowe. Dlaczego są takie ważne?
Gumy strzykowe powinny ułatwiać szybkie pozyskiwanie mleka i zminimalizować uszkodzenia strzyków. Stosowane zbyt długo potrafią narobić dużo szkód i mogą być jedną z głównych przyczyn występowania mastitis w stadzie. -
06-12-2018,12:00
Śruta rzepakowa alternatywą dla soi? Zapraszamy na konferencję
Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu soi. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w produkcji mleka. To hasło drugiej edycji ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej. -
05-12-2018,15:00
Wołowina i bydło mięsne potrzebują promocji
Wołowina powinna być odpowiednio promowana, a hodowcy i producenci bydła mięsnego muszą mieć stworzone odpowiednie warunki do pracy. To główne wnioski V Forum Wołowiny, które odbyło się w Serocku. -
04-12-2018,11:30
Żywiec wołowy drożeje od dwóch lat. Stawki napędza wyższy eksport
Zwiększona liczba ubojów krów w UE, spowodowana pogarszającą się sytuacją na rynku mleka nasilać będzie wzrost unijnej podaży. Z drugiej strony światowy popyt na wołowinę może wzrastać, szczególnie na rynku azjatyckim (Chiny). -
02-12-2018,16:10
Chów i hodowla bydła mięsnego bez tajemnic
Jean-Claude Mateis, prezes Francuskiego Związku Hodowców Rasy Blonde Aqutaine i Lionel Giraudeau, dyrektor France Blonde Aqutaine przedstawili organizację hodowli bydła w swoim kraju.