Bydło
RSS-
30-12-2020,14:00
Hodowcy chcą tylko uczciwej zapłaty za pracę
Covid-19 bezpośrednio wpłynął i wciąż wpływa na europejski sektor wołowiny. Zamknięcie branży HoReCa znacząco obniżyło zapotrzebowanie na wołowinę i wpłynęło na niższe ceny skupu bydła. -
30-12-2020,10:00
Zamknięte hotele to problem dla mleczarni. Chodzi o fachowców
Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka apeluje o natychmiastowe włączenie do grona osób mogących korzystać z pobytu służbowego w hotelach pracowników serwisu maszyn i urządzeń w zakładach i spółdzielniach mleczarskich. -
28-12-2020,17:25
Hodowcy w Europie boją się napływu taniej wołowiny
Kraje Mercosur tj. Brazylia, Argentyna, Urugwaj i Paragwaj, mają duży potencjał produkcji wołowiny na dużo niższym poziomie kosztów niż Europa. -
28-12-2020,13:05
Rynek mleka odporny na drugą falę pandemii koronawirusa
Według danych KOWR od lipca krajowe ceny skupu mleka surowego rosną. W październiku krajowi dostawcy za mleko surowe uzyskiwali 144,59 zł/hl, o 4,7 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i o 8,8 proc. więcej niż w październiku 2019 r. -
27-12-2020,11:05
Jak światło wpływa na krowy?
Długość dnia świetlnego wpływa na zdrowie, przyrosty masy ciała, wydajność mleczną i wskaźniki rozrodu zwierząt. Oświetlenie jest często niedocenianym elementem mikroklimatu, a od niego w dużym stopniu zależy opłacalność produkcji mleka. -
26-12-2020,10:00
Roboty w oborze pomagają mu w codziennej pracy
Krowy były dojone dwa razy dziennie w hali udojowej typu rybia ość 2x7, co zajmowało dwóm osobom łącznie około 4 godzin. Obecnie czynność tę wykonują dwa roboty udojowe, a gospodarz w tym czasie może się poświęcić innym zajęciom.