Bydło
RSS-
18-04-2018,15:15
Hodowca podaje kiszonki do woli, a treściwe ze stacji paszowej
Krowy w laktacji są utrzymywane na rusztach i tworzą jedną grupę żywieniową. Otrzymują kiszonkę z kukurydzy oraz traw, a także paszę treściwą ze stacji, której ilość zależy od wydajności i dni laktacji. -
17-04-2018,14:25
Rasa beefmaster jest już w Polsce
Beefmaster to amerykańska rasa bydła mięsnego, która powstała w wyniku krzyżowania pięciu ras. Łukasz Karmowski sprowadził mrożone zarodki z USA i przeprowadził embriotransfer w wyniku, którego urodziło mu się 16 cieląt rasy beefmaster. -
17-04-2018,11:45
Masło znowu może być bardzo drogie
Rynek tłuszczu mlecznego jest niestabilny. Popyt jest nadal zaskakująco wysoki i wciąż zwyżkujący. Na globalnym rynku masła panuje bardzo skomplikowana sytuacja. -
15-04-2018,15:00
Kwasica ostra i subkliniczna. Jak je rozpoznać?
Ostra postać kwasicy żwacza daje często widoczne objawy kliniczne przez co hodowcy zdają sobie sprawę z jej obecności w stadzie. Postać subkliniczna zazwyczaj przebiega bezobjawowo po cichu niszcząc ich organizm. -
13-04-2018,13:00
Hodowla bydła bez tajemnic. Eksperci doradzali rolnikom i uczniom
Konferencje organizowane przez ZS CKR w Leśnej Podlaskiej we współpracy z pobliskimi uczelniami wyższymi stały się już tradycją. Zawsze przyciągają wielu zainteresowanych. Poza uczniami co roku uczestniczą w nich także rolnicy. -
13-04-2018,11:00
Pogłowie krów ras mięsnych w Polsce nieznacznie zmalało
W roku 2016 odnotowano niewielki spadek ogólnej liczby krów czystorasowych z 18490 sztuk w 2015 roku do 18259. Populacja żeńska mieszańców w 2016 roku również spadła do poziomu 4272 sztuk w porównaniu do 5104 w 2015 r.