Sejm uchwalił drugą specustawę, która ma pomóc zwalczyć ASF
Powiatowi lekarze weterynarii będą mogli nakazać: sanitarny odstrzał dzików; ubój trzody chlewnej za odszkodowaniem; przestrzeganie zasad bioasekuracji przez hodowców świń - zakłada tzw. druga specustawa dot. zwalczania afrykańskiego pomoru świń (ASF) uchwalona w czwartek przez Sejm.
Za niewykonywanie nakazów powiatowych lekarzy weterynarii przewidziano kary zarówno dla rolników, jak i dla kół łowieckich.
ASF. Specustawa nr 2 zostanie przyjęta w tym tygodniu?
Za uchwaleniem specustawy głosowało 429 posłów, przeciw było trzech, wstrzymało się również trzech.
Przed głosowaniem nad całością ustawy, Sejm odrzucił dwie poprawki klubu PO dotyczące zmiany stosunku pracy powiatowych lekarzy weterynarii oraz trzy poprawki klubu Kukuz'15 zwiększające kary dla kół łowieckich.
Specustawa zmienia przepisy w sześciu innych ustawach dot. zdrowia i ewidencji zwierząt. Przewiduje, że powiatowi lekarze weterynarii będą mogli nakazać ubój trzody chlewnej za odszkodowaniem. Będą też mogli nakazać rolnikom prowadzącym chów świń przestrzeganie zasad bioasekuracji.
Ponadto powiatowy lekarz weterynarii będzie mógł nakazać sanitarny odstrzał dzików czy sposób postępowania z zastrzelonymi zwierzętami, czy też np. rozłożenie mat dezynfekcyjnych na drogach.
Specustawa dotycząca ASF podpisana przez prezydenta
Istotną zmianą jest też wprowadzenie znakowania zwierząt numerami wszystkich kolejnych siedzib stad, w których przebywały. W tej chwili, zgodnie z naszymi przepisami, zwierzę jest znakowane tylko w siedzibie stada, w której się urodziło.
Wirus afrykańskiego pomoru świń wykryto w Polsce w lutym 2014 r. Dotychczas odnotowano 111 przypadków ASF u dzików i 20 ognisk tej choroby u świń. Zutylizowano ponad 1200 sztuk świń. Choroba jest nie groźna dla ludzi, ale przynosi znaczne straty gospodarcze, gdyż zakażone zwierzęta trzeba zabijać (nie ma na nią szczepionki). Ponadto nie można eksportować świń i wieprzowiny.
Pierwsza tzw. specustawa dot. ASF weszła w życie kilka dni temu. Przewiduje ona wykup trzody od rolników ze strefy zagrożonej i przetworzenie tego mięsa na konserwy. Tak przerobione mięso ma docelowo trafiać do instytucji publicznych.