Producent nabiału z Finlandii wprowadza nowe produkty na polski rynek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-11-2017,17:00 Aktualizacja: 13-11-2017,11:32
A A A

Valio, największy producent nabiału w Finlandii, jest już obecny w Polsce. Po maśle oraz niebieskich serach pleśniowych firma wkrótce wprowadzi na rynek miękkie masło fińskie z dodatkiem oleju rzepakowego oraz fiński ser typu havarti.

Produkty oferowane przez firmę Valio będą dostępne w największych sieciach handlowych w Polsce.

Valio to założona w 1905 r. firma, której właścicielami są spółdzielnie mleczarskie wytwarzające od ponad 100 lat naturalne produkty nabiałowe. Są to m.in. masła i sery, a także mleko, jogurty czy przekąski proteinowe. Valio jest również wiodącym na świecie ekspertem w zakresie produktów mlecznych bez laktozy.

Lallemand Animal Nutrition, adifeed, bydło mleczne, krowy mleczne

Kiszonki najlepszej jakości i dokumentacja na fermie przepisem na sukces

Przygotowanie doskonałych kiszonek z kukurydzy, zarządzanie dużą fermą bydła mlecznego, trendy na rynku mleczarskich, czy problem kwasicy żwacza. To główne tematy międzynarodowej konferencji zorganizowanej przez Lallemand Animal Nutrition...

- Surowcem, z którego wytwarzane są nasze produkty jest mleko Valio produkowane w Finlandii. Rocznie uzyskujemy nawet 1,9 mld litrów mleka najczystszego w całej Unii Europejskiej. Zapewnienie jego najwyższej jakości jest możliwe dzięki ścisłemu przestrzeganiu norm odpowiedzialności i zrównoważonej hodowli krów - mówi Lev Rubinstein, odpowiedzialny za eksport produktów Valio na rynek Polski i Europy Środkowo - Wschodniej.

Valio zrzesza obecnie 17 spółdzielni i około 6 000 mleczarskich rodzin, które zatrudniają łącznie 30 000 pracowników. Posiada także 15 zakładów produkcyjnych w Finlandii i na świecie oraz eksportuje swoje produkty do 60 krajów.

Głównym rynkiem sprzedaży jest Finlandia, który stanowi 64,7 proc. Z kolei 20,5 proc. przypada na rynki krajów z Unii Europejskiej. W 2016 roku Valio zanotowało 1,64 mld euro obrotów.

Valio w Polsce pojawiło się w czerwcu tego roku oferując masło Premium Artisan Butter w wersji klasycznej i solonej.

Alta Dairy School, Alta, mleko, bydło mleczne

Krowy żywione jedną dawką? Tak, ale ...

Krowy w laktacji mogą być żywione tylko jedną dawką TMR. Za ich problemy zdrowotne odpowiedzialni są hodowcy, którzy powinni zrobić wszystko, aby dobrze przeprowadzić je przez okres zasuszenia oraz stworzyć im komfortowe warunki w oborze....

W najbliższych tygodniach w Polsce będzie miała miejsce premiera nowego fińskiego masła miękkiego z dodatkiem oleju rzepakowego.

Masło to, jak podkreśla producent, nie zawiera barwników, konserwantów i innych dodatków, a także oleju palmowego. Jest produkowane przy użyciu soli ValSa®, opracowanej przez Valio w 2017 roku, która zawiera 80 proc. mniej sodu niż sól kuchenna.

Valio oferuje również nabiał, głównie sery. Pierwsze zaczęto produkować w 1910 roku. Wśród nich znajduje się niebieski ser pleśniowy Aura® dojrzewający przez 6 tygodni.

- Masło Premium Artisan Butterto zdobyło najwyższą nagrodę w konkursie Nantwich Cheese Awards w Wielkiej Brytanii. Z kolei ser Valio Finnish Havarti, który także zamierzamy wkrótce wprowadzić na polski rynek, to najpopularniejszy w tej kategorii produkt w Finlandii, szczególnie wśród rodzin z dziećmi - dodał Lev Rubinstein.

 

Poleć
Udostępnij