Pestycydy mogą niszczyć węch rolników
Ekspozycja na działanie pestycydów może powodować uszkodzenia węchu u starszych rolników - informuje pismo "Environmental Health Perspectives".
W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Michigan wzięło udział ponad 11 200 farmerów. Obserwacje trwały ponad 20 lat. W momencie rozpoczęcia badań około 16 proc. uczestników doświadczyło silnej ekspozycji na pestycydy (np. wylania dużej ilości pestycydu na część ciała).
Ekożywność ma cztery razy miej pestycydów. Zapobiega nowotworom
U osób, które doświadczyły intensywnego kontaktu z pestycydami po dwudziestu latach o 50 proc. częściej występowały problemy z węchem.
Duże znaczenie miał także okres, który upłynął od kontaktu z pestycydami do umycia się.
Rolnicy, którzy umyli się w ciągu trzech godzin od ekspozycji na działanie pestycydów byli o 40 proc. bardziej narażeni na zaburzenia węchu w porównaniu z osobami, które nie miały tak intensywnego kontaktu z chemikaliami.
W przypadku osób, które umyły się dopiero po upływie ponad czterech godzin ryzyko było jednak dwukrotnie większe.
Wśród stosowanych pestycydów największy wpływ na węch miały: DDT i lindan (środki owadobójcze) oraz alachlor, metolachlor, kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy i pendimetalina (herbicydy).
- Niektóre z wcześniejszych badań wskazywały na związek ekspozycji na te środki z podwyższonym ryzykiem choroby Parkinsona i demencji. Zaburzenia węchu również uważa się za jeden z wczesnych objawów tych chorób, jednak lepsze poznanie tych zależności wymaga kontynuacji badań - mówi dr Honglei Chen, autor badań.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś