Pestycydy mogą niszczyć węch rolników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-01-2019,15:15 Aktualizacja: 17-01-2019,15:15
A A A

Ekspozycja na działanie pestycydów może powodować uszkodzenia węchu u starszych rolników - informuje pismo "Environmental Health Perspectives".

W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Michigan wzięło udział ponad 11 200 farmerów. Obserwacje trwały ponad 20 lat. W momencie rozpoczęcia badań około 16 proc. uczestników doświadczyło silnej ekspozycji na pestycydy (np. wylania dużej ilości pestycydu na część ciała).

żywność ekologiczna, biożywność, żywność bez pestycydów, Ewa Rembiałkowska, Zakład Żywności Ekologicznej

Ekożywność ma cztery razy miej pestycydów. Zapobiega nowotworom

Produkty ekologiczne zawierają czterokrotnie mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna i są bogatsze w składniki odżywcze. Jej regularne jedzenie o 25 proc. minimalizuje możliwość zachorowania na nowotwory, zwłaszcza raka piersi i...

U osób, które doświadczyły intensywnego kontaktu z pestycydami po dwudziestu latach o 50 proc. częściej występowały problemy z węchem.

Duże znaczenie miał także okres, który upłynął od kontaktu z pestycydami do umycia się.

Rolnicy, którzy umyli się w ciągu trzech godzin od ekspozycji na działanie pestycydów byli o 40 proc. bardziej narażeni na zaburzenia węchu w porównaniu z osobami, które nie miały tak intensywnego kontaktu z chemikaliami.

W przypadku osób, które umyły się dopiero po upływie ponad czterech godzin ryzyko było jednak dwukrotnie większe.

Wśród stosowanych pestycydów największy wpływ na węch miały: DDT i lindan (środki owadobójcze) oraz alachlor, metolachlor, kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy i pendimetalina (herbicydy).

- Niektóre z wcześniejszych badań wskazywały na związek ekspozycji na te środki z podwyższonym ryzykiem choroby Parkinsona i demencji. Zaburzenia węchu również uważa się za jeden z wczesnych objawów tych chorób, jednak lepsze poznanie tych zależności wymaga kontynuacji badań - mówi dr Honglei Chen, autor badań.
 

Poleć
Udostępnij