Ekożywność ma cztery razy miej pestycydów. Zapobiega nowotworom
Produkty ekologiczne zawierają czterokrotnie mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna i są bogatsze w składniki odżywcze. Jej regularne jedzenie o 25 proc. minimalizuje możliwość zachorowania na nowotwory, zwłaszcza raka piersi i chłoniaka.
Zdrowe odżywianie przestaje być sezonową modą i staje się stylem życia coraz więcej Polaków. Przykładamy wagę nie tylko do odpowiedniego komponowania posiłków, lecz także do jakości produktów, które spożywamy - rezygnujemy z żywności wysoko przetworzonej, półproduktów oraz jedzenia typu fast food.
Żywność będzie szybciej drożała
Żywność ekologiczna produkowana jest zgodnie z zasadami dbałości o środowisko i utrzymania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt, bez użycia pestycydów, syntetycznych nawozów mineralnych oraz antybiotyków i hormonów w przypadku hodowli zwierząt. Jest więc znacznie bezpieczniejsza dla organizmu niż żywność konwencjonalna.
- Surowce ekologiczne zawierają cztery razy mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna. Zawierają też znacznie mniej związków azotowych, szczególnie azotanów, a zwłaszcza azotynów, które, niestety, generują zwiększoną zachorowalność na różne nowotwory - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes prof. Ewa Rembiałkowska z Zakładu Żywności Ekologicznej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW.
Żywność ekologiczna nie zawiera konserwantów, dodatków chemicznych oraz innych sztucznych substancji pomocniczych. Wyróżnia się zbilansowaną zawartością składników pokarmowych, m.in. związków o charakterze antyoksydacyjnym, dzięki czemu ma większą wartość odżywczą niż żywność konwencjonalna.
[WIDEO] Mówi prof. Ewa Rembiałkowska, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Polacy coraz częściej stawiają na żywność ekologiczną
Badania pokazują, że jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby dietozależne oraz poprawia ogólny stan organizmu. Metaanaliza roślinna wykazuje, że produkty ekologiczne zawierają bioaktywne związki z grupy polifenoli, pozytywnie wpływające na układ odpornościowy człowieka.
Pod koniec 2018 roku francuska agencja badawcza L'Institut National De La Recherche Agronomique przedstawiła wyniki badań, które pokazały, że u osób regularnie spożywających żywność ekologiczną o 25 proc. zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory.
Dotyczy to zwłaszcza raka piersi u kobiet w wieku menopauzalnym (ryzyko mniejsze o 34 proc.) oraz chłoniaka (76 proc.). Osoby, które na stałe wprowadziły produkty ekologiczne do swojej diety, wykazują ponadto mniejszą nadwagę i otyłość, a tym samym mniejszą zachorowalność na choroby układu krążenia.
- Dotyczy to przede wszystkim mężczyzn, więc to jest szalenie ważne, bo wiemy, że generalnie żyją krócej, a jedną z przyczyn jest właśnie syndrom metaboliczny - mówi prof. Rembiałkowska.
Ardanowski: na razie nie będzie jednej inspekcji bezpieczeństwa żywności
Badania przeprowadzone przez duńskich i norweskich naukowców wykazały natomiast pozytywny wpływ żywności ekologicznej na rozwój i zdrowie dziecka. Maluchy, których mamy regularnie spożywają ekoprodukty, rzadziej zapadają na alergie skórne oraz spodziectwo. Jest to poważna wrodzona wada układu moczowego chłopców, charakteryzująca się nieprawidłowym położeniem zewnętrznego ujścia cewki moczowej.
- Regularne jedzenie żywności ekologicznej przez kobiety w ciąży ogranicza ponadto stan przedrzucawkowy, który jest bardzo poważną patologią i to też chroni przed komplikacjami, skomplikowanym porodem, a nawet zagrożeniem życia matki i dziecka - mówi prof. Ewa Rembiałkowska.
Eksperci podkreślają jednak, że potrzebne są kolejne badania, pokazujące konkretne mechanizmy pozytywnego wpływu tego rodzaju żywności na zdrowie człowieka, aby możliwe było lepsze zarządzane produkcją ekologiczną i docieraniem do przeciętnego konsumenta.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś