Żywność pod kontrolą na każdym etapie łańcucha dostaw
W resorcie rolnictwa podpisano list intencyjny rozpoczynający prace nad projektem "paszportyzacja polskiej żywności".
Minister Grzegorz Puda zaznaczył, że wdrożenie programu zapewni możliwość uzyskania wiarygodnej informacji o żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, co jest zgodne z oczekiwaniami konsumentów, którzy chcą wiedzieć, skąd pochodzi produkt.
Czesi wyrzucają polską żywność
Dodał, że rosnące oczekiwania społeczeństwa w odniesieniu do dostępu do informacji o produktach żywnościowych w coraz większym stopniu wymagają zaangażowania technologii cyfrowych.
- Dotychczas istniejące oznaczenia były w różny sposób manipulowane, panowała pewna nieuczciwość, którą projekt będzie mógł zlikwidować, tak by konsument świadomie mógł wybierać polskie produkty. Bardzo się cieszę, że rośnie w kraju świadomość konsumencka. Sam zachęcam do świadomego wyboru polskiej żywności a zwłaszcza lokalnej, pochodzącej z małych wytwórni bądź wprost od rolnika - powiedział Puda.
Polityk podkreślił, że paszportyzacja polskiej żywności jest projektem, który wpisuje się w światowy trend, zmierzający do zapewnienia wiarygodniej informacji o produktach na każdym etapie łańcucha dostaw, ze szczególnym uwzględnieniem jej pochodzenia, jakości oraz zabiegów, jakim została poddana.
Polska smakuje. Żywność promowana za granicą mimo pandemii
Podpisanie listu intencyjnego o wzajemnej współpracy na rzecz projektu pomiędzy ministrem rolnictwa, Pełnomocnikiem Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa (rola koordynująca) oraz instytucjami administracji publicznej odpowiedzialnymi za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności ma usprawnić jego realizację.
Zastosowanie systemu paszportyzacji ma ponadto wyeliminować przypadki błędnego oznaczania żywności, co ograniczy konieczność wycofywania partii towarów z łańcucha dostaw i w konsekwencji jej utylizacji.
Projekt jest traktowany priorytetowo, z uwagi na jego istotne znaczenie dla rodzimych uczestników łańcucha żywnościowego, którzy w coraz większym stopniu są przekonani o celowości wprowadzania innowacji, które pozwolą na zwiększenie efektywności pozyskiwania informacji o danym produkcie (tzw. traceability).
Pierwsza faza realizacji projektu, zaplanowana na 2021 r., polega na opracowaniu koncepcji programu oraz przeprowadzeniu trzech pilotaży dla rynku ziemniaka, rynku wołowiny i rynku wieprzowiny.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś