Żywność od lokalnych producentów na targach Smaki Regionów
Blisko 200 wystawców prezentuje od soboty w Poznaniu zdrowe, ekologiczne produkty żywnościowe, wytwarzane przez lokalnych producentów z całej Polski i spoza kraju. Targi Smaki Regionów gromadzą co roku ok. 30 tys. odwiedzających.
Do poniedziałku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich na smakoszy czekają m.in. degustacje, pokazy gotowania, promocje lokalnych i regionalnych produktów oraz warsztaty edukacyjne.
Regres w rolnictwie ekologicznym. Jesteśmy daleko w tyle, inni uciekają
Smaki Regionów prezentują nową odsłonę tradycyjnej kuchni polskiej. Na targach w jednym miejscu można odkryć tysiące produktów z całej Polski, są z nami także wystawcy spoza kraju. Gośćmi specjalnymi są w tej edycji kucharze Mateusz Gessler oraz Jan Kuroń. Szef Gessler przygotuje eskalopki cielęce w sosie grzybowym oraz tartę z łososiem, cukinią i twarogiem - powiedział PAP dyrektor imprezy Marcin Gorynia.
Jak zapewniają organizatorzy imprezy, na targach odwiedzający znajdą bogatą ofertę wypieków, produktów mlecznych, miodów, konfitur, ryb, nalewek oraz słodkości, których próżno szukać w supermarketach.
Wśród szczególnie polecanych smakołyków są m.in. wielokrotnie nagradzane Pierniczki ze Szlaku Cystersów, wytwarzana od półwiecza tymi samymi metodami kiełbasa polska wędzona z Mazur oraz ryby z tradycyjnej wędzarni: pstrąg, sielawa, jesiotr, sum i leszcz.
W ramach Smaków Regionów zaplanowano także wykłady o winie i brandy z Gruzji oraz degustacje nalewek tworzonych według kresowej receptury.