Z tych potraw dumne jest całe województwo
Na regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego znajduje się 86 potraw i produktów z regionu.
Wśród z nich jest 14 napojów, z których część można przygotować samodzielnie w domu według tradycyjnych przepisów. Przyrządzimy je z roślin rosnących w ogrodzie, na polu bądź łące.
Lista produktów tradycyjnych może być niebawem jeszcze dłuższa
- kulis (kwas z czerwonych buraczków), zgłoszony przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski),
- winko z chabru, zgłoszone przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
W ciepłe dni na Kujawach i Pomorzu przyrządzano również:
- herbatki z ziołowych wianków - napar z suszonych ziół związanych w wianki, przygotowywane na zakończenie oktawy Bożego Ciała,
- mniszek bronisławski - syrop z mniszka lekarskiego.
Kujawsko-pomorskie przysmaki nagrodzone
- Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Te tradycyjne przepisy przywołują nierzadko wspomnienia smaków dzieciństwa - przyznaje marszałek Piotr Całbecki.
Najnowszymi produktami z Kujaw i Pomorza, wpisanymi na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych są marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy.
- Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 86 wyrobów i potraw z naszego regionu - informuje Beata Krzemińska, rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś