Kujawsko-pomorskie przysmaki nagrodzone
Serek homogenizowany o smaku waniliowym oraz pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem to zwycięskie produkty tegorocznej edycji konkursu "Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2018" organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
W czwartek, 25 października w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom.
Kujawsko-pomorskie smakołyki wyróżnione na targach w Poznaniu
W tegorocznej rywalizacji konkursowej udział wzięło trzynaście zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury osiemnaście produktów oraz pięć restauracji (w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych) zgłaszających łącznie dziewięć potraw.
Spośród produktów zgłoszonych do udziału komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze w każdej z dwóch kategorii:
- Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego
I miejsce - Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za produkt "Serek homogenizowany o smaku waniliowym"
Kujawsko-pomorskie promuje regionalne przysmaki w Berlinie
III miejsce - Piekarnia Bartkowscy Sp. j. z Torunia za produkt "Sernik cytrynowy"
- Restauracje
I miejsce - Zespół Szkół Mechanicznych w Radziejowie za produkt "Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem"
II miejsce - PGT "Twierdza Toruń Fort IV" Sp. K. w Toruniu za produkt "Tradycyjny uroczysty obiad kuchni polskiej z okazji odzyskania niepodległości"
III miejsce - Unifreeze Sp. z o.o. z Miesiączkowa (powiat brodnicki) za produkt "Flaki wołowe w rosole"
Wszyscy laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki. Nagrodą dla zwycięzców jest również możliwość ekspozycji nagrodzonych produktów na stoisku promocyjnym województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2019 w Berlinie - informuje biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś