Winobranie 2019. Dziewięć dni wielkich atrakcji
W sobotę rozpoczną się dni Zielonej Góry, czyli "Winobranie". To nawiązanie do bogatych tradycji winiarskich, będących wizytówką miasta. Dla mieszkańców i turystów przygotowano setki wydarzeń. Imprezy potrwają do 15 września.
Tradycyjnie, na znak rozpoczęcia "Winobrania" Bachus przejmie w sobotę klucze do miasta od prezydenta Zielonej Góry. Tego samego dnia otwarte zostanie Miasteczko Winiarskie na Starym Rynku. Zaprezentuje się w nim większość regionalnych winnic. Będzie też konkurs na najlepsze wino.
Branża winiarska stawia na innowacyjność
Jak zapowiedziała Monika Zapotoczna, dyr. Departamentu Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta Zielona Góra "Winobranie" to dziewięć dni zabawy na ulicach malowniczego, zielonogórskiego Starego Rynku, w rytm koncertów, spektakli teatralnych i wydarzeń artystycznych odbywających się za dnia i w nocy.
Ulice miasta wypełnią się straganami oferującymi wina i kulinaria z całego świata. Będzie okazja kosztować najlepsze z polskich win, a na finał całej imprezy wziąć udział w barwnym Korowodzie Winobraniowym.
- Przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji - koncerty, wystawy, wycieczki, spotkania ze sztuką. Na scenach wystąpią gwiazdy polskiej estrady i zagraniczni wykonawcy. W tym roku będą to m.in. Renata Przemyk, Michał Szpak, Proletaryat, Lombard i Lemon. Z kolei niezapomniane, taneczne hity z lat 80. wykonają Savage i Bad Boys Blue" - powiedziała Zapotoczna.
Koncerty będą odbywać się na dwóch scenach. Mniejsza stanie na Starym Rynku w miasteczku winobraniowym, a większa przy Filharmonii Zielonogórskiej. Tradycyjnie, oprócz artystów spoza Zielonej Góry, głównie na mniejszej scenie zaprezentują się lokalne zespoły i grupy.
Klimat sprzyja produkcji polskich win
Pierwsze udokumentowane historyczne informacje o zielonogórskich winnicach pochodzą z 1314 roku. Szczególnie pomyślny dla uprawy winorośli na tych terenach był schyłek XV wieku. Pod koniec XVIII stulecia w Zielonej Górze było 48 mistrzów-winogrodników, a uprawy zajmowały ok. 700 ha.
Na przełomie XIX i XX wieku winiarstwo w Zielonej Górze zaczęło podupadać. Silną konkurencją zaczęli wówczas być miejscowi producenci piwa, wódki, koniaków, likierów i szampana, którego produkcję rozpoczęto w Zielonej Górze w 1826 roku.
Jedną z najsłynniejszych wytwórni w tym okresie była Grempler&Co. A.-G. Aelteste Deutsche Sektkellerei, która produkowała wina i szampany nagradzane na wielu światowych wystawach.
Po 1945 roku zakłady nazywano Wytwórnią Win Musujących, później Państwową Lubuską Wytwórnią Win. W 1999 roku zakład został zlikwidowany. Od tego momentu w Zielonej Górze nie produkuje się wina na skalę przemysłową, a winiarskie tradycje odradzają się w niedużych, rodzinnych winnicach w okolicach tego miasta.
- Wiesz o ważnym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym. Czekamy: redakcja@agropolska.pl