W sklepach spożywczych coraz drożej. I szybko to się nie zmieni
W lutym w sklepach spożywczych było drożej średnio o 10 proc. w ujęciu rocznym - wynika z najnowszego "Indeksu cen w sklepach detalicznych". Wzrost cen odnotowano w 10 z 12 analizowanych kategorii produktów.
Jak wskazał Krzysztof Łuczak z Grupy BLIX, miniony miesiąc wypadł nieco lepiej niż styczeń, w którym podwyżki w sklepach sięgnęły 17,6 proc. - W minionym miesiącu trend lekko się odwrócił, co może wynikać z obniżki VAT na żywność - wskazał.

Polacy chcą zamroźenia cen żywności. Włosi szturmują sklepy
Według eksperta to tylko pozory, a prawdziwą przyczynę widać w działaniach sieci, które podnosiły ceny w połowie stycznia, by później je opuszczać. - To oznacza, że broniły się w sytuacji masowo drożejących surowców i faktycznie nie miały też przestrzeni do zastosowania tak widocznych dla konsumentów obniżek - ocenił.
Z zebranych danych wynika, że w lutym najbardziej (66,9 proc.) podrożały produkty tłuszczowe. Szczególnie widoczne jest to w przypadku oleju, którego cena poszła w górę o ponad 90 proc. Margaryna do pieczenia zdrożała o 40,3 proc., a masło o 36,1 proc.
W ocenie Łuczaka w kolejnych miesiącach należy spodziewać się jeszcze większych podwyżek w obrębie najmocniej drożejącej kategorii. Wojna między Rosją i Ukrainą wpłynie m.in. na podniesienie cen produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
W lutym mocno podrożało też mięso - o 25,2 proc. - najbardziej wołowina o 34,8 proc., drób o 26,1 proc., zaś wieprzowina o 6,4 proc. Według Katarzyny Grochowskiej z Hiper-Com Poland, susze i powodzie spowodowały, że jest mniej surowca paszowego, który w efekcie podrożał.

PSL chce skończyć z ograniczeniami w produkcji żywności
Powyżej średniej w lutym wzrosły też ceny nabiału - o 15,3 proc. W tej kategorii najbardziej podrożał ser żółty o 25,9 proc. Zdaniem ekspertki branżę mleczarską mocno dotknęły m.in. podwyżki cen ropy, gazu, pasz i środków ochrony roślin.
Z analizy wynika, że ponad średnią wzrosły w sklepach również ceny warzyw o 13,5 proc. Jak zaznaczył Krzysztof Łuczak, w tej kategorii zdecydowanie najmocniej podrożała kapusta - aż o 69 proc., ogórki o 33,9 proc., a cebula o 28,8 proc. Staniała papryka i ziemniaki.
Jego zdaniem wzrost cen większości warzyw wynika z niesprzyjających dla uprawy warunków pogodowych w ubiegłym roku. W minionym miesiącu podrożał tez cukier - aż 53,3 proc.
Według autorów analizy, w kolejnych miesiącach najbardziej pójdą w górę ceny produktów tłuszczowych, pieczywa, mięsa oraz nabiału.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś