Rolnicy sporo ryzykują. Strażacy wykryli usterki
Niepoddawanie okresowym badaniom instalacji elektrycznych i odgromowych, brak gaśnic lub ich "przeterminowany" przegląd oraz brak kloszy na punktach świetlnych - to najczęściej spotykane usterki podczas kontroli gospodarstw rolnych.
Dotyczące przestrzegania przepisów przeciwpożarowych kontrole w 12 indywidualnych gospodarstwach rolnych w miejscowości Domaradzice (pow. rawicki, woj. wielkopolskie) przeprowadzili przedstawiciele Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Rawiczu.
Pieczarkarnie w ogniu. W ubiegłym roku też był tam pożar
Co istotne, nie karali gospodarzy mandatami, lecz udzielali pouczeń i uświadamiali, jak niezwykle ważne dla życia, zdrowia oraz ochrony dobytku jest przestrzeganie obowiązujących przepisów przeciwpożarowych.
- Prowadzili też rozmowy dotyczące zagrożeń nasilających się w czasie tzw. sezonu grzewczego, zwracając uwagę m.in. na śmiertelnie groźny tlenek węgla, potocznie nazywany czadem - relacjonował mł. bryg. Krzysztof Skrzypczak, oficer prasowy komendanta powiatowego PSP.
W gospodarstwach nie wszystko było jak trzeba. Brakowało okresowych przeglądów instalacji, gaśnic czy kloszy na punktach świetlnych. Za kilka tygodni strażacy sprawdzą, czy stwierdzone usterki zostały usunięte.
A rolnicy powinni regularnie przestrzegać kilka ważnych zasad. Okresowe badania stanu technicznego instalacji elektrycznych i odgromowych należy przeprowadzać co najmniej raz na 5 lat - czynności może wykonać uprawniony elektryk.
Z kolei okresowe badania stanu technicznego instalacji kominowej są wymagane co najmniej raz na rok, a powinien je przeprowadzić mistrz kominiarski.
W obiektach lub ich częściach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych w okresach ich użytkowania - od palenisk opalanych paliwem stałym co najmniej raz na 3 miesiące, od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym co najmniej raz na 6 miesięcy, od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych co najmniej raz w miesiącu - jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej.
- Wiesz o ważnym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym. Czekamy: redakcja@agropolska.pl