Przybywa ofiar "cichego zabójcy". KRUS: rolnicy, uważajcie na czad
Bezbarwny, bezwonny i pozbawiony smaku - tlenek węgla (czad) to silnie trujący gaz, który nie bez przyczyny nazywany jest "cichym zabójcą". Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego uczula na to zagrożenie.
Strażacy zostali wezwani do gospodarstwa we wsi Świnków (pow. krotoszyński, woj. wielkopolskie). Wewnątrz zadymionego domu był nieprzytomny mężczyzna. Pożarnicy wynieśli go na zewnątrz i po stwierdzeniu braku parametrów życiowych przystąpili do resuscytacji krążeniowo-oddechowej.
Tragedia we wsi. 33-latek zatruł się czadem
- Po dotarciu na miejsce zespołu ratownictwa medycznego, w wyniku przeprowadzonych badań, odstąpiono od dalszej resuscytacji. Niestety, na ratunek było za późno i funkcji życiowych mężczyzny nie udało się przywrócić - informuje st. kpt. Tomasz Patryas, oficer prasowy Komendy Powiatowej PSP w Krotoszynie.
Mierniki strażaków wskazały obecność tlenku węgla. Dopiero po jakimś - po wywietrzeniu pomieszczeń - wartości stężenia czadu spadły do zera. Okoliczności zdarzenia bada policja.
KRUS ostrzega przed czadem
Jak podkreśla w serwisie prewencyjnym Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, czad to potoczna nazwa tlenku węgla (CO) - silnie toksycznego gazu, który powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw, m.in.: drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, przy braku odpowiedniej ilości tlenu.
Do takiej sytuacji dochodzi, gdy nie ma dopływu świeżego powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie, w przypadku zużycia lub złej regulacji palnika gazowego, przedwczesnego zamknięcia paleniska, zapchania lub uszkodzenia przewodu kominowego, niedrożności kanałów wentylacyjnych.
Ku przestrodze. Staruszka miała sporo szczęścia, czad nie zdążył zabić
W pomieszczeniach mieszkalnych czad może uwalniać się z pieca węglowego, gazowego i olejowego, kominka, kuchni gazowej, podgrzewacza wody. Powstaje również w czasie pożaru.
"Czad dociera do organizmu przez układ oddechowy, a następnie przenika do krwiobiegu, gdzie bardzo szybko wiąże się z hemoglobiną i innymi metaloproteinami, zajmuje miejsce tlenu, przez co blokuje jego dopływ do tkanek i narządów" - wskazuje Kasa.
Tlenek węgla jest najbardziej niebezpieczny dla: noworodków i niemowląt, dzieci, kobiet ciężarnych, osób starszych oraz osób z wadami serca i chorobami układu oddechowego.
"Skutki zatrucia czadem zależą w dużej mierze od stężenia gazu we wdychanym powietrzu i kondycji zdrowotnej człowieka. Duża ilość tlenku węgla w powietrzu powoduje osłabienie, znużenie oraz zaburzenia świadomości i orientacji. Objawami zatrucia są również ból głowy, senność, trudności w oddychaniu, zaburzenia rytmu serca, problemy z oddychaniem i utrata przytomności. Osłabienie i senność oraz zaburzenia orientacji i zdolności oceny zagrożenia powodują, że człowiek staje się bierny, nie podejmuje żadnych czynności. W efekcie traci przytomność i umiera" - ostrzega rolniczy ubezpieczyciel.
Tych zasad się trzymaj!
KRUS przypomina, że zatruciom tlenkiem węgla można zapobiec! Należy pamiętać przede wszystkim o:
- zapewnieniu prawidłowej wentylacji pomieszczeń, w których występuje spalanie - służą temu systematyczne przeglądy instalacji wentylacyjnej i przewodów kominowych, utrzymywanie drożności kratek wentylacyjnych i otworów nawiewowych
- częstym wietrzeniu pomieszczeń, gdzie odbywa się spalanie oraz umożliwienie swobodnego odpływu spalin
- okresowych kontrolach stanu urządzeń grzewczych, instalacji wentylacyjnej i kominów - czynności te powinni wykonywać uprawnieni fachowcy
-
zainstalowaniu czujnika tlenku węgla - to niedrogie i proste w obsłudze urządzenie ostrzega o zagrożeniu, ratując życie
Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl