Polska popiera transformację systemów żywnościowych
Grzegorz Puda, minister rolnictwa uczestniczył w 32. Sesji Regionalnej Konferencji FAO dla Europy. Podczas wystąpienia zadeklarował wolę aktywnego uczestnictwa Polski w dyskusji na temat transformacji systemów żywnościowych.
Ministerstwo wyjaśniło, że sesja odbywa się w formacie wirtualnym, a jej tematem są zrównoważone systemy żywnościowe i zdrowe odżywianie w Europie i Azji Centralnej. Spotkanie potrwa do 4 listopada.
W czasie pandemii chętniej sięgamy po krajową żywność
"W swoim wystąpieniu minister Grzegorz Puda podkreślił potrzebę dalszych postępów w realizacji celów społeczności międzynarodowej w obszarze zrównoważonego rozwoju, w tym eliminacji głodu i niedożywienia, również w kontekście skutków pandemii COVID-19. Szef polskiego resortu rolnictwa przedstawił przykłady naszych działań, przede wszystkim dotyczących promocji zdrowych nawyków żywieniowych i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności. Zadeklarował również wolę aktywnego uczestnictwa Polski w dyskusji na temat transformacji systemów żywnościowych, bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego, zdrowia publicznego, zdrowego żywienia i zrównoważonego rolnictwa" - podało w komunikacie MRiRW.
Regionalne konferencje FAO są zwoływane co dwa lata, skupiając wszystkich członków FAO z danego regionu (w przypadku Europy i Azji Środkowej - 53 kraje i UE), obserwatorów z organizacji międzynarodowych oraz organizacji pozarządowych. Konferencje regionalne FAO służą wymianie informacji i ustaleniu priorytetów regionalnych prac FAO.
Temat trwającej sesji jest bezpośrednio powiązany z planowanym w 2021 r. Szczytem Systemów Żywnościowych ONZ.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś