Polska popiera transformację systemów żywnościowych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Michał Boroń PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-11-2020,10:30 Aktualizacja: 03-11-2020,10:35
A A A

Grzegorz Puda, minister rolnictwa uczestniczył w 32. Sesji Regionalnej Konferencji FAO dla Europy. Podczas wystąpienia zadeklarował wolę aktywnego uczestnictwa Polski w dyskusji na temat transformacji systemów żywnościowych.

Ministerstwo wyjaśniło, że sesja odbywa się w formacie wirtualnym, a jej tematem są zrównoważone systemy żywnościowe i zdrowe odżywianie w Europie i Azji Centralnej. Spotkanie potrwa do 4 listopada.

żywność regionalna, polska żywność, epidemia koronawirusa, Daria Pawlewska

W czasie pandemii chętniej sięgamy po krajową żywność

Konsumenci przykładają coraz większą wagę do jakości żywności. W dobie pandemii na popularności zyskują produkty dostarczane przez polskich dostawców. - W czasach, w których żyjemy, w dobie katastrofy klimatycznej nie mamy innego...

"W swoim wystąpieniu minister Grzegorz Puda podkreślił potrzebę dalszych postępów w realizacji celów społeczności międzynarodowej w obszarze zrównoważonego rozwoju, w tym eliminacji głodu i niedożywienia, również w kontekście skutków pandemii COVID-19. Szef polskiego resortu rolnictwa przedstawił przykłady naszych działań, przede wszystkim dotyczących promocji zdrowych nawyków żywieniowych i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności. Zadeklarował również wolę aktywnego uczestnictwa Polski w dyskusji na temat transformacji systemów żywnościowych, bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego, zdrowia publicznego, zdrowego żywienia i zrównoważonego rolnictwa" - podało w komunikacie MRiRW.

Regionalne konferencje FAO są zwoływane co dwa lata, skupiając wszystkich członków FAO z danego regionu (w przypadku Europy i Azji Środkowej - 53 kraje i UE), obserwatorów z organizacji międzynarodowych oraz organizacji pozarządowych. Konferencje regionalne FAO służą wymianie informacji i ustaleniu priorytetów regionalnych prac FAO.

Temat trwającej sesji jest bezpośrednio powiązany z planowanym w 2021 r. Szczytem Systemów Żywnościowych ONZ.
 

Poleć
Udostępnij