Polacy coraz chętniej kupują świeże ryby
W skali roku polskie gospodarstwa domowe przeznaczają na zakup ryb świeżych ponad 1,4 miliarda złotych. W porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku kwota ta wzrosła o ponad 6 proc.
W podobnym tempie rośnie wolumen zakupów tej kategorii. W ciągu ostatnich 12 miesięcy osiągnie on poziom 66,5 mln kg - wynika z danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK.
87 proc. polskich gospodarstw domowych przynajmniej raz w roku kupuje świeże ryby. Warto przy tym zauważyć, że przeciętny nabywca wrzuca około pół kilograma ryb do swojego koszyka i czyni tak rzadziej niż raz na miesiąc, zwykle 10 razy w roku, płacąc za ten zakup blisko 11 zł.
Karp wciąż "królem" wśród ryb na wigilijnym stole
Biorąc pod uwagę miejsce zakupu, najwięcej ryb świeżych kupowanych jest w hipermarketach i supermarketach, które łącznie odpowiadają za blisko 35 proc. rynku w ujęciu ilościowym. Na handel tradycyjny przypada około 34 proc. wolumenu sprzedaży, z czego 19 proc. przypada na sklepy specjalistyczne.
Z roku na rok ten kanał zakupów traci jednak udziały na rzecz dyskontów, gdzie obecnie kupujemy 22 proc. ryb świeżych. Gatunkami najszybciej zyskującymi na popularności są pstrąg i łosoś.
Analizowana kategoria obejmuje ryby świeże, które po złowieniu nie zostały poddane procesowi jakiegokolwiek przetworzenia oraz ryby wędzone i marynowane.