Karp wciąż "królem" wśród ryb na wigilijnym stole

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-12-2015,8:55 Aktualizacja: 22-12-2015,9:40
A A A

Na polskim stole wigilijnym wciąż króluje karp, choć coraz częściej sięgamy także po inne gatunki ryb: sandacza, pstrąga, szczupaka a nawet suma afrykańskiego. 90 procent sprzedaży karpia odbywa się w grudniu.

Jak podał PAP prof. dr hab. Arkadiusz Wołos z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, w Polsce w 2014 roku produkcja ryb w warunkach kontrolowanej hodowli wyniosła 41 tys. ton, w tym 22 tys. ton stanowiła produkcja karpia, a pstrąga 15 tys. ton. Z wód otwartych - jezior, zbiorników zaporowych i rzek - pozyskano 2,7 tys. ton ryb.

Państwowa Straż Rybacka, irena gierus, sprzedawcy żywych ryb, podkarpacie

Straż rybacka kontroluje sprzedawców żywych ryb

Strażnicy Państwowej Straży Rybackiej od początku tygodnia kontrolują na Podkarpaciu sprzedawców żywych ryb, głównie karpi. - Sprawdzą m.in. czy oferowane ryby są zdrowe - powiedziała Irena Gierus, komendant wojewódzki PSR w...

Jak przekonują naukowcy, karp jest tą rybą, z której białko pozyskuje się przy licznych korzyściach dla środowiska. Stawy hodowlane stanowią doskonałe siedliska ptaków wodnych i zwierzyny, zwiększają tym samym bioróżnorodność gatunkową obszarów. Zaliczane są również do tzw. obiektów małej retencji czyli zatrzymujących wodę, przez co wpływają na poprawę bilansu wodnego kraju.

- To właśnie karp, mimo że przy stole wigilijnym narzekamy na to, że jest zbyt ościsty, jest najbardziej ekologiczną rybą. Hodowany jest na ogół w warunkach ekstensywnych, karmiony paszami naturalnymi i ekologicznymi zazwyczaj zbożem. Ryba żywi się ponadto pokarmem pochodzącym ze środowiska naturalnego np. ślimakami czy roślinami wodnymi" - podkreślił ichtiolog dr Grzegorz Dietrich.

Jak dodał, choć wciąż w handlu najczęściej spotykana jest żywa ryba, to Polacy w ostatnich latach wybierają również oprawione ryby w postaci tuszek, dzwonków czy filetów.

Na stołach wigilijnych poza królującym wciąż karpiem obecne są także inne ryby słodkowodne takie jak pstrągi tęczowe, sandacze, szczupaki, liny i sielawy. Z morskich ryb podczas świąt potrawy przyrządzamy z dorsza, łososia czy śledzia.
badanie Koszyk cen, wydatki na święta, Edyta Kochlewska

Na święta nie wydamy więcej niż przed rokiem

Na przygotowanie tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia wydamy podobne kwoty, jak w ubiegłym roku - wynika z badania Koszyk cen, przeprowadzonego przez portal dlahandlu.pl w 9 sieciach hipermarketów i dyskontów w 8 miastach w...

Aby karp trafił do sklepu musi rosnąć przez 2-3 lata wówczas osiąga wielkość handlową i mając od 1 kg do 2 kg trafia do sprzedaży. Zazwyczaj we wrześniu i październiku, kiedy karpie przestają intensywnie żerować, odbywają się ich odłowy ze stawów hodowlanych.

Ryby następnie przenoszone są do tzw. magazynów z czystą świeżą wodą, dzięki czemu pozbywają się nieprzyjemnego zapachu. W magazynach już nie są karmione i czekają aż do okresu sprzedaży przedświątecznej.

Największe hodowle karpia w Polsce znajdują się w lubelskim i na Śląsku, natomiast pstrąg hodowany jest głównie na Pomorzu, w woj. pomorskim i zachodniopomorskim.

Jak dodają naukowcy, unijna strategia dotycząca akwakultury do 2020 roku nacisk kładzie się na rozwój kontrolowanych hodowli ryb, ponieważ naturalne morskie zasoby są coraz bardziej ograniczone. Co ciekawe z uwagi na zmiany klimatyczne cykl hodowli karpia ulega skróceniu z 3 lat do 2 lat, co może wpłynąć na obniżenie kosztów produkcji.

W porównaniu z mieszkańcami Europy Zachodniej wciąż jednak jemy mniej ryb. Statystyczny Polak zjada rocznie 12 kilogramów, a np. Portugalczycy 60 kg, Norwegowie 46 kg, Hiszpanie 40 kg, a Francuzi 35 kg. Średnia europejska wynosi 21 kg rocznie.

Poleć
Udostępnij