Podkarpackie winnice zwiedza dzienne 300 osób
Podkarpackie winnice podczas wakacji zwiedza dzienne nawet 300 osób. „W tym roku szczególnie modne są rowerowe wędrówki po gospodarstwach winiarskich” – powiedziała PAP Life sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.
„Na turystów czeka ponad 80 spośród przeszło 150 winnic w regionie; tylu winiarzy oferuje usługi turystyczne. Proponują m.in. zwiedzanie winnic, pokazują proces wytwarzania wina oraz zachęcają do degustacji” – powiedziała Wawro.
Enoturystyka, czyli zwiedzanie regionów winiarskich na Podkarpaciu pojawiła się raptem kilka lat temu, ale z każdym rokiem ma coraz więcej zwolenników, przypomina sekretarz SWP. Jej zdaniem, podkarpackie winnice znane są nie tylko w Polsce. „Przyjeżdża także wielu turystów z zagranicy, a jednym z impulsów do wizyt na Podkarpaciu są dla nich m.in. odbywające się, co roku pod koniec sierpnia Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle; można wtedy w jednym czasie i w jednym miejscu spróbować nawet kilkudziesięciu polskich win” – dodała Wawro.
W Małopolsce rozpoczyna się sezon enoturystyczny
Tylko kilka gospodarstw oferuje pełną gamę usług, czyli oprócz zwiedzania i degustacji także zakwaterowanie. Natomiast wiele winnic sprzedaje swoje wyroby. „Turyści nastawieni są nie tylko na degustację; wielu nasze wina chce kupić i zaprezentować swoim znajomym” – zauważyła Wawro.
Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów; przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa. Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.
Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.