Kujawsko-pomorskie smakołyki wyróżnione na targach w Poznaniu
Województwo kujawsko-pomorskie promowało rozwój rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej oraz turystyki na Targach Smaki Regionów, które poprzedzają Polagra Food w Poznaniu.
W konkursie na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy Perłami 2017 wyróżniono kujawskie powidła, piołunówkę tucholską oraz śliwki korzenne Aurelii.
Na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego promowano żywność wysokiej jakości z naszego regionu - produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez resort rolnictwa oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.
Kolejne przysmaki z Kujaw i Pomorza na ministerialnej liście
- Kujawskie powidła - Iwony Lorenc z Pieńków Kościelskich (gm. Osięciny, pow. radziejowski)
- Piołunówkę tucholską - Marzeny Przytarskiej z Przyrowy (gm. Gostycyn, pow. tucholski)
- Śliwki korzenne Aurelii - Aurelii Komorowskiej-Toporek z Kusowa (gm. Dobrcz, pow. bydgoski)
Ponadto zaszczytne wyróżnienie "Klucz do polskiej spiżarni" otrzymał Krzysztof Leśniewski ze Żnina, propagator dziedzictwa kulinarnego Pałuk, zgłoszony przez miasto i gminę Barcin.
Konkurs organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP.
[WIDEO] Targi Smaki Regionów to kulinarna podróż po 20 regionach naszego kraju