Kujawsko-pomorskie smakołyki wyróżnione na targach w Poznaniu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
25-09-2017,15:15 Aktualizacja: 25-09-2017,16:25
A A A

Województwo kujawsko-pomorskie promowało rozwój rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej oraz turystyki na Targach Smaki Regionów, które poprzedzają Polagra Food w Poznaniu.

W konkursie na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy Perłami 2017 wyróżniono kujawskie powidła, piołunówkę tucholską oraz śliwki korzenne Aurelii.

Na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego promowano żywność wysokiej jakości z naszego regionu - produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez resort rolnictwa oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

pyzok z Dobrego, kujawskie ciasto marchewkowe, kujawsko-pomorskie, Lista Produktów Tradycyjnych

Kolejne przysmaki z Kujaw i Pomorza na ministerialnej liście

Pyzok z Dobrego oraz kujawskie ciasto marchewkowe - to produkty z Kujaw i Pomorza wpisane ostatnio na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych. Wykaz prowadzony przez resort rolnictwa zawiera już 76 wyrobów i potraw z woj....
24 września odbył się wielki finał XVII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów". Kapituła konkursu przyznała trzy statuetki Perła 2017 za:

  • Kujawskie powidła - Iwony Lorenc z Pieńków Kościelskich (gm. Osięciny, pow. radziejowski)
  • Piołunówkę tucholską - Marzeny Przytarskiej z Przyrowy (gm. Gostycyn, pow. tucholski)
  • Śliwki korzenne Aurelii - Aurelii Komorowskiej-Toporek z Kusowa (gm. Dobrcz, pow. bydgoski)

Ponadto zaszczytne wyróżnienie "Klucz do polskiej spiżarni" otrzymał Krzysztof Leśniewski ze Żnina, propagator dziedzictwa kulinarnego Pałuk, zgłoszony przez miasto i gminę Barcin.

Konkurs organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP.

[WIDEO] Targi Smaki Regionów to kulinarna podróż po 20 regionach naszego kraju

Poleć
Udostępnij