KRIR: 20 tysięcy złotych to za mało
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych popierając wniosek z posiedzenia prezydium Rady do Spraw Kobiet i Rodzin z Obszarów Wiejskich przy KRIR zwrócił się w listopadzie do ministra rolnictwa o zmianę przepisów w rządowym projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.
W ustawie, która weszła w życie 1 stycznia br. zapisano zwolnienie rolnika z podatku ze sprzedaży wytworzonej przez niego żywności do kwoty 20 tys. zł przychodu ze sprzedaży.
Rolnicy mogą sprzedawać swoje przetwory. Do 20 tys. zł bez podatku
W odpowiedzi na wniosek złożony przez samorząd rolniczy, ministerstwo rolnictwa poinformowało, że "zgodnie przepisami ustawy z 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (poz. 1961) w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych w art. 21 ust. 1 dodany został nowy pkt 71 a mający na celu zwolnienie z podatku dochodowego przychodów ze sprzedaży przerobionych produktów z własnej uprawy, hodowli lub chowu - w ilościach, które podmioty działające na rynku spożywczym mogą zbywać konsumentom finalnym w ramach rolniczego handlu detalicznego i jednocześnie do wysokości 20 tys. rocznie".
Powyższa kwota została ustalona w ramach uzgodnień międzyresortowych.
Od stycznia rolnicy mogą bez przeszkód sprzedawać własną żywność
Jednocześnie poinformowano, że ustalenie ww. zwolnienia na poziomie 20 tys. zł jest "spójne z przepisami dotyczącymi zwolnienia z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących, zgodnie z którymi zwolnieniem tym objęci są m.in. podatnicy, u których obrót zrealizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekroczył w poprzednim roku podatkowym kwoty 20 tys. zł".
Przedstawiając powyższe podkreślono, że uzyskiwane przez producentów rolnych przychody ze sprzedaży przerobionych produktów z własnej uprawy, hodowli lub chowu stanowią dodatkowe źródło dochodów.