Kawior produktem tradycyjnym
Kawior jako danie kojarzy się z luksusem i prestiżem na całym świecie. Ten ze szczupaka trafił właśnie na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Zgłoszenie napłynęło z województwa warmińsko-mazurskiego.
"Gdy mowa o kawiorze, pierwszym skojarzeniem jest Rosja i jesiotr. W Rosji tajemnicę sporządzania kawioru rybacy znali od XII wieku, a car Iwan IV na stałe wprowadził kawior do kremlowskiego jadłospisu. Mało osób wie, że już w wiekach średnich, w Rosji kawior szczupakowy był bardziej ceniony niż jesiotrowy i gościł on na stołach carów i bojarów" - wskazuje w swoim serwisie informacyjnym Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Trzy województwa wspólnie promują żywność tradycyjną
Gotowy kawior podawany jest z jajkiem na twardo, do kanapek lub jako przekąska do wódek, koniaków czy szampana. Podobno dostępny jest obecnie w nielicznych mazurskich restauracjach.
Rybołówstwo i przetwórstwo rybne to wieloletnie tradycje na Warmii i Mazurach.
Tradycyjne wyroby z Małopolski wciąż trafiają na listę ministra
Obecnie województwo warmińsko-mazurskie ma najmniej spośród wszystkich regionów zarejestrowanych wyrobów na prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa Liście Produktów Tradycyjnych. Jest ich 27.
Na drugim miejscu pod względem liczby takich pozycji widnieje aktualnie woj. małopolskie (ex-aequo z woj. pomorskim). A wygląda na to, że do obecnych 174 produktów dołączy 5 kolejnych. Do wpisania na listę kandydują: produkty podrobowe z Proszowic - kaszanka, głowizna i pasztet, pierogi z fasolą "Piękny Jaś" oraz tłoczony sok jabłkowy z doliny Łososiny.