Tradycyjne wyroby z Małopolski wciąż trafiają na listę ministra
Buchta bolęcińska, mirowska parzybroda i trzebińskie hulajdy - to trzy kolejne potrawy z Małopolski, które trafiły na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.
- Tradycje kulinarne Małopolski są bardzo silne i bogate. Swoją siłę zawdzięczają między innymi pracy osób skupionych w Lokalnych Grupach Działania i w kołach gospodyń wiejskich - podkreśla Grzegorz Lipiec, członek zarządu województwa.

Kolejne produkty tradycyjne na liście ministerstwa rolnictwa
Agenda Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Oświęcimiu podaje, że buchta bolęcińska to drożdżowe ciasto ze słodką posypką, mirowska parzybroda to zupa z warzyw z dodatkiem boczku i przecieranych pomidorów, której głównym składnikiem jest kapusta (latem świeża, zimą kiszona). Z kolei trzebińskie hulajdy to kluski gotowane z surowych, tartych ziemniaków, najczęściej podawane z mlekiem, bądź okraszone tłuszczem.
Z Małopolski na Liście Produktów Tradycyjnych zapisane są już 164 wyroby. 2 marca było już na niej 1521 smakołyków z całej Polski. Mogą tam trafić produkty z ugruntowaną, tradycyjną - minimum 25 lat - metodą wytwarzania.