Jurgiel otwiera chiński rynek dla polskiej żywności
Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa spotkał się w Pekinie z przedstawicielami władz chińskich, odpowiadającymi za sprawy rolnictwa, weterynaryjno-fitosanitarne oraz rolno-spożywcze. Polska liczy na dalszą współpracę z Chinami w dziedzinie rolnictwa.
Polski polityk spotkał się z Qu Dongyu, wiceministrem rolnictwa ChRL. Omówiony został aktualny stan polsko-chińskiej współpracy, w szczególności w zakresie wymiany ekspercko-naukowej, opartej na podpisanym w ubiegłym roku "Porozumieniu o współpracy w ramach Polsko-Chińskiego Centrum Nauki i Technologii Rolnej".
Chiny otworzą się na polską żywność? Jurgiel leci do Szanghaju
Jurgiel wyraził zadowolenie z postępów realizacji wspólnych projektów naukowych. - Polska strona liczy na intensyfikację wspólnych badań nad jakością i bezpieczeństwem produktów rolnych oraz systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności, zdrową żywnością i ochroną roślin - podkreślono.
- Liczymy na kontynuację intensywnego dialogu ze stroną chińską w dziedzinie rolnictwa na różnych szczeblach, a także w ramach formuł multilateralnych, takich jak 16+1 - powiedział w Pekinie szef resortu. Spotkania w formule "16+1" to forma współpracy 16 krajów z Europy Środkowo-Wschodniej z Chinami zainaugurowana w 2012 r. spotkaniem w Warszawie na szczeblu szefów rządów.
Cytowany w komunikacie minister Qu podkreślił, że Chiny przywiązują ogromną wagę do rozwoju współpracy w tym formacie, o czym świadczy liczba organizowanych wydarzeń. Polska, jako najsilniejszy gospodarczo kraj "szesnastki", jest dla Chin ważnym partnerem, również ze względu na ogromny potencjał polskiego rolnictwa - zapewnił Qu.
Chiny liczą na dalszą ścisłą współpracę z Polską w dziedzinie rolnictwa na różnych szczeblach, m.in. w ramach wzajemnych wizyt kierownictwa resortów i służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności oraz prac polsko-chińskich grup roboczych, także w ramach formuł multilateralnych.
Mleko ma przyszłość ... w Chinach
Jurgiel przyjął zaproszenie do udziału w międzynarodowych targach rolniczych, China AG Trade Fair (CATF), organizowanych w Hunming w listopadzie.
Szef resortu odniósł się do kwestii uzyskania dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego. - Mamy nadzieję na wsparcie ze strony chińskiego resortu rolnictwa polskich starań ukierunkowanych na sprawne procedowanie i szybkie zakończenie procedur w zakresie uzyskania dostępu i wznowienia eksportu, w szczególności dla świeżych jabłek, mięsa wieprzowego, mięsa drobiowego, w tym lotek i łapek drobiowych - powiedział polski minister.
Tematyka dostępu polskich produktów rolno-spożywczych na rynek chiński została także poruszona podczas spotkania Jurgiela z Zhi Shupingiem, szefem Głównego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny ChRL (AQSIQ). Nasz kraj stara się o uzyskanie dostępu do rynku chińskiego dla wielu polskich produktów rolno-spożywczych.
Zhi Shuping podkreślił, że dla Chin ważne jest spełnianie przez importowane produkty rolne najostrzejszych wymogów jakości i bezpieczeństwa żywności. Dostrzega on w związku z tym ogromne możliwości dla polskiej żywności na rynku chińskim.
Chiny znajdują się na liście priorytetowych krajów w naszej promocji gospodarczej na 2016 rok. Polska planuje uczestnictwo w 10 imprezach targowych organizowanych w w tym kraju.