Golonka trafiła na ministerialną listę
Golonka z kapustą zasmażaną to 95. potrawa z województwa łódzkiego, która trafiła na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych.
Resort rolnictwa podaje, że gospodynie z gminy Dmosin przez lata opracowywały receptury przeróżnych potraw, które bazowały na lokalnych, łatwo dostępnych surowcach. Taką potrawą przygotowywaną na początku tylko od święta, później częściej była golonka z kapustą zasmażaną.
Produkty tradycyjne będą lepiej chronione
"Na początku do uprzednio nastawionej wody z przyprawami do wrzątku należy wrzucić golonkę i gotować. W międzyczasie przygotowywane są warzywa, które wrzucone zostają do gotującej się golonki, kiedy jest już lekko miękka. Całość gotowana jest do miękkości. Następnie należy przygotować kapustę tj. pokroić ją i gotować z dodatkiem soli i pieprzu, odcedzić. Obraną cebulę, boczek oraz słoninę należy pokroić i obsmażyć. Ugotowaną i odciśniętą kapustę następnie należy połączyć z przesmażonym mięsem z cebulą" - czytamy w opisie.
Później ugotowaną golonkę należy wstawić do piekarnika z majerankiem i liściem laurowym i piec około 40 minut, podlewając piwem. Gotowa golonka podawana jest z kapustą zasmażaną oraz dodatkami takimi jak chrzan lub musztarda lub pieczywo.
Obecnie na ministerialnej liście jest 1558 tradycyjnych produktów. Mogą na nią trafić wyroby przyrządzane od co najmniej 25 lat.