Zdaniem ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wolumen eksportu świeżych owoców i warzyw zmniejszy się z 1,63 do 1,56 mln ton.
Eksport owoców, warzyw i ich przetworów wzrośnie w 2015 r. z 2,27 do 2,44 mld euro - ocenia IERiGŻ. Ujemne saldo handlu produktami ogrodniczymi zmniejszy się ze 120 do 58 mln euro.
Łącznie z pieczarkami i ich przetworami, eksport produktów ogrodniczych wzrośnie z 2,67 do 2,84 mld euro. Będzie to stanowiło 12,4 proc. wartości eksportu produktów sektora rolno-spożywczego, wobec 11,8 proc. w poprzednim sezonie.
Zdaniem Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wolumen eksportu świeżych owoców i warzyw zmniejszy się z 1,63 do 1,56 mln ton.
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oceniają, że ceny owoców, warzyw i ich przetworów w 2016 r. będą wyższe niż w 2015 r. Najbardziej w górę pójdą stawki za jabłka i kapustę. ...
"Obniży się zagraniczna sprzedaż niemal wszystkich gatunków warzyw (w tym najbardziej warzyw kapustnych), a także gruszek, śliwek i malin. Nie zmieni się natomiast znacząco eksport jabłek, dominujących w sprzedaży świeżych produktów ogrodniczych" - napisali eksperci IERiGŻ.
"Wzrośnie sprzedaż na nowe rynki zbytu (kraje Afryki Płn., Bliskiego Wschodu, Indie, Chiny, Wietnam). Rosyjskie embargo spowodowało nasilenie działań w kierunku dywersyfikacji rynków zbytu jabłek, a także innych produktów objętych embargiem (pozostałe owoce i warzywa świeże oraz owoce i warzywa mrożone i suszone)" - dodano.
Eksport przetworów owocowych i warzywnych obniży się z 1,55 do 1,53 mln ton. "Decydujący będzie spadek eksportu zagęszczonego soku jabłkowego (rekordowy eksport tego produktu w sezonie 2014/15 wynikał ze sprzedaży zapasów z sezonu poprzedniego) oraz warzyw mrożonych. Wzrośnie eksport przetworów z orzechów arachidowych oraz keczupu i sosów pomidorowych, tj. produktów wytwarzanych z importowanego surowca" - napisano w komunikacie.
IERiGŻ ocenia, że w 2016 r. zmniejszy się ujemne saldo handlu produktami ogrodniczymi ze 120 mln euro do 58 mln euro. Przewiduje, że ceny eksportowe niemal wszystkich owoców, warzyw i ich przetworów w sezonie 2015/16 będą wyższe niż w sezonie poprzednim.
"Największy będzie wzrost cen jabłek, zagęszczonego soku jabłkowego, a także przetworów z malin i śliwek. Znacznie wyższe będą ceny eksportowe warzyw kapustnych, korzeniowych i przetworów z tych warzyw. Niższe będą jedynie ceny przetworów z porzeczek czarnych (głównie mrożonki i soki zagęszczone) oraz z aronii (soki zagęszczone)" - kończą eksperci IERiGŻ.