Droga do cydrowego biznesu wcale nie jest łatwa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-09-2015,9:45 Aktualizacja: 20-09-2015,9:52
A A A
Polska - kraj sadów - zdaje się być wymarzonym miejscem do takiej działalności. Ale droga do własnej firmy wcale nie jest łatwa. 
 
Produkcję cydru w Polsce umożliwia ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, uchwalona w maju 2011 roku. Wytwórczością cydru zajmować się mogą sadownicy, posiadający przynajmniej 1 ha sadu. 

cydr_lubelski_pap

Moda na orzeźwiające cydry i radlery

„Rynek piwa w Polsce jest bardzo nasycony, dlatego zarówno konsumenci, jak i producenci szukają nowych produktów” - mówi znawca trunków Wojciech Bońkowski. Stąd w Polsce wzięła się moda na orzeźwiające cydry...
Podtrzymano obowiązek rejestracji zakładu zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustalono roczny limit produkcji cydru w wysokości 10 tysięcy litrów. Dodatkowo, niewielkie regionalne zakłady zobowiązane były przeprowadzić całą produkcję w gospodarstwach, nie mogąc zlecić rozlewania i butelkowania zewnętrznym podmiotom. 
 
W 2013 roku ustawodawca zezwolił na przeniesienie części produkcji (rozlewania i butelkowania) poza teren gospodarstwa.
 
- Oferta cydrów wciąż się poszerza i jest już naprawdę imponująca. W ostatnim czasie pojawiło się kilkunastu rodzimych producentów rzemieślniczych, często wytwarzanych w oparciu o jabłka pochodzące z ich własnych sadów, nieraz prowadzonych od pokoleń - mówi Małgorzata Przybyłowicz-Nowak, redaktor naczelna portalu Kraina Cydru.

produkcja cydru, janusz piechociński, ustawa winiarska

Produkcja cydru rozwiązała częściowo problemy sadowników

Rośnie spożycie cydru w Polsce. W ubiegłym roku wypiliśmy ponad 9 mln litrów tego napoju, czyli ponad 4 razy więcej niż rok wcześniej. W tym roku branża spodziewa się jeszcze większej dynamiki wzrostu. To szansa dla sadowników,...
- I można się upierać, że to właśnie tylko taki trunek zasługuje na miano tego prawdziwego cydru, ale z drugiej strony nie można ignorować gustów konsumentów. A oni chętnie sięgają także po cydry przemysłowe, nierzadko oferowane w różnych wariantach smakowych - dodaje.
 
Cydr może być prawdziwym pomysłem na biznes, choć raczej nie jest to droga usłana różami. - To, że cydr może być pomysłem na biznes udowadniają duzi gracze na rynku - większość firm winiarskich i wiele browarów, bądź koncernów piwowarskich ma już na rynku cydrowe marki - przekonuje Tomasz Piotrowski, producent cydru rzemieślniczego.
 
- Naturalne cydry są w stanie zapewnić jedynie niewielcy, rzemieślniczy wytwórcy. Dla nich rozpoczęcie produkcji i rejestracja to prawdziwe wyzwanie. To dlatego do tej pory mamy na rynku raptem kilka cydrów rzemieślniczych i tylko dzięki wielkiej pasji i uporowi ich wytwórców mogą one docierać do odbiorców - dodaje. 
 
Dlaczego przepisy są takie trudne dla sadowników? - Gąszcz przepisów, w których musi poruszać się zainteresowany prowadzi często na manowce, a zdarzają się pułapki - regulacje różnych urzędów i służb są często sprzeczne, a sami urzędnicy się w nich nie orientują. Do tego dochodzi jeszcze ograniczenie ilości produkcji do 10 tysięcy litrów rocznie, co stanowi zbyt niski pułap. Dla głównych odbiorców tych przepisów, czyli sadowników jest to zupełnie nieopłacalne - wyjaśnia Piotrowski.
Poleć
Udostępnij