Bitwa Regionów rozstrzygnięta. Rolada z kaczki smakowała najbardziej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-10-2019,12:30 Aktualizacja: 07-10-2019,12:37
A A A

Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa Wielkopolskiego wygrało ogólnopolski konkurs Bitwa Regionów organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Zwycięska drużyna przygotowała nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty. Drugie miejsce przypadło kołu gospodyń wiejskich w Kłaninie (woj. zachodniopomorskie) za gołąbki z rybką w lesie, gołąbki w dwóch smakach.

Miliony dla kół gospodyń wiejskich. Złożono tysiące wniosków o wsparcie

Wieś nie jest problemem, czy jakimś obciążeniem dla państwa; jest ona szansą i zasobem, który może pomóc w rozwoju gospodarczym kraju - powiedział w piątek na spotkaniu w Barcinie (woj. pomorskie) minister rolnictwa Jan Krzysztof...

Na podium znalazło się także koło gospodyń wiejskich "Luba" z Lubajn (woj. warmińsko-mazurskie) za "lubę" mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym.

Profesjonalne jury składające się z zawodowych kucharzy wyróżniło także KGW w Olendach (woj. podlaskie) za "oszukanego" królika oraz KGW Wilków (woj. dolnośląskie) za tort ziemniaczany z dziczyzną.

W tym roku w konkursie wzięły udział 784 Koła Gospodyń Wiejskich. Do zmagań zgłosiło się 10-krotnie więcej kół niż przed rokiem.

- Czymś szczególnym jest rozkwit kół gospodyń wiejskich. Dobrze służycie naszej Ojczyźnie. Dobrze służycie rozwojowi Polski – podkreślał obecny na uroczystości wręczenia nagród. Rozwój społeczności lokalnych zależy w dużej mierze od aktywności kobiet i bardzo się cieszę, że koła gospodyń tak dobrze się rozwijają - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.

- To wydarzenie integruje społeczności lokalne. Pozwala na spotkania, wzajemną wymianę doświadczeń. Dziś tak bardzo w Polsce potrzebujemy sposobów byśmy wszyscy mogli być razem. Tym właśnie jest Bitwa Regionów. Nazwa nieco przewrotnie podkreśla rywalizację, ale tak naprawdę pozwala nam jednoczyć się wokół stołu - mówił z kolei Grzegorz Pięta, dyrektor generalny KOWR.

Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w oddziałach terenowych ośrodka. Kolejny to przygotowanie i prezentacja potrawy podczas imprez organizowanych w każdym województwie. Na finałowej gali w Poznaniu spotkało się 16 drużyn reprezentujących wszystkie regiony.
 

Poleć
Udostępnij