ASF. RPO pyta o konserwy dla wojska i więzień
Czy pochodzące ze stref zagrożonych wirusem ASF konserwy z mięsem świń były poddane wewnętrznej kontroli jakości? - pyta MON i Służbę Więzienną Stanisław Trociuk, zastępca rzecznika praw obywatelskich (RPO).
Wystąpienia do Mariusza Błaszczaka, ministra obrony narodowej oraz gen. Jacka Kitlińskiego, dyrektora generalnego Służby Więziennej to pokłosie informacji w mediach, że konserwy z mięsem z terenów objętych ASF trafiły do wojskowych stołówek i magazynów Agencji Rezerw Materiałowych oraz do Służby Więziennej.
Inspekcja Weterynaryjna wzmacnia nadzór nad ASF
W dokumentach zastrzegano, że produkty są zgodne z normami prawa żywieniowego i bezpieczne dla konsumentów, co potwierdzono również w specjalnym oświadczeniu producenta.
Trociuk poprosił jednak ministra Błaszczaka o wyjaśnienie, czy zamówione i dostarczone produkty zostały poddane wewnętrznej kontroli jakości. Zwrócił się też o informacje, czy żołnierze są informowani o pochodzeniu mięsa oraz czy informację taką zawiera indywidualna racja żywnościowa (tzw. eska).
Do gen. Kitlińskiego trafiła natomiast prośba o wyjaśnienie, czy produkty poddano wewnętrznej kontroli jakości oraz czy konsumenci są informowani o pochodzeniu mięsa.
Skąd te pytania? Zastępca RPO przypomina, że ustawa z 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem ASF na terytorium RP przewidziała specjalny tryb udzielania zamówień na produkty żywnościowe pochodzące z miejsc, w których wystąpiła choroba. Przepisy mają na celu przede wszystkim wyeliminowanie ryzyka rozprzestrzenia się wirusa ASF.
ASF. Niestety mamy dwa nowe ogniska pomoru
Według ustawy, zgodnie z prawem unijnym i krajowym, dopuszczalna jako całkowicie bezpieczna dla zdrowia ludzi jest produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach podlegających ograniczeniom oraz ich wprowadzanie na rynek, jeżeli:
- nie pochodzą z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono chorobę zakaźną zwierząt
- przy ich produkcji spełniono wymagania określone w przepisach dotyczących m.in. wytwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom
"Mięso pochodzące z takich obszarów przed jego przetworzeniem i wprowadzeniem do obrotu jest poddawane szczegółowym badaniom przez lekarzy weterynarii. Świeże mięso jest też znakowane specjalnym znakiem jakości zdrowotnej. Mięso zdrowych świń, pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami, może być zatem spożywane przez ludzi bez jakiegokolwiek ryzyka, bowiem obowiązujące przy zwalczaniu ASF restrykcyjne wymagania weterynaryjne są bezwzględnie wypełniane przy produkcji i wprowadzaniu na rynek żywności, którą wyprodukowano ze zdrowych zwierząt pochodzących z takich obszarów" - podkreślił jednocześnie Stanisław Trociuk.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś