Francuscy eksperci: Pszenica jest niskiej jakości
Najważniejsze parametry jakościowe francuskiej pszenicy miękkiej są niższe niż rok wcześniej. Średnia zawartość białka w ziarnie jest oceniana na 11,1 proc.
To o 0,1 proc. mniej niż przed rokiem - informuje Fammu/Fapa. Poza tym tyko 46 proc. tego zboża będzie miało liczbę opadania Hagberga poniżej 220 sekund.
W ubiegłym roku odsetek ten wynosił 99 proc. Z kolei średni ciężar właściwy wynosi 76,2 kg/hektolitr, wobec 77,6 kg/hektolitr w 2013 roku.
FranceAgriMer oceniło tylko 59 proc. ziarna z tegorocznych zbiorów jako dobre i bardzo dobre do wypieku chleba (95 proc. w sezonie 2013/14).
Eksperci podkreślają jednak, że podane parametry jakościowe pszenicy są wstępne i opracowane zostały na podstawie badania sondażowego przeprowadzonego przez instytut techniczny Arvalis przed sortowaniem, oczyszczeniem i suszeniem ziarna.