Codziennie ogłaszany jest alert żywnościowy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-02-2019,10:35 Aktualizacja: 25-02-2019,10:43
A A A

We Włoszech ogłaszany jest średnio jeden alert żywnościowy dziennie, a ponad 80 proc. przypadków dotyczy żywności z importu - wynika z raportu opracowanego przez rolniczy związek Coldiretti.

W analizie podano, że w ubiegłym roku 398 razy z Włoch do Unii Europejskiej wysłano zawiadomienie o alarmie dotyczącym jakości artykułów żywnościowych. 17 proc. z nich były to produkty krajowe.

znakowanie żywności, żywność wolna od gmo, gmo, jan krzysztof ardanowski

Sejm przyjmie ustawę o znakowaniu żywności. Klient musi wiedzieć, co kupuje

Na następnym posiedzeniu Sejm przyjmie ustawę o znakowaniu żywności - zapowiada Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi. - Rada ministrów przyjęła właśnie projekt ustawy o znakowaniu żywności "Wolna od GMO". Sejm...

Blisko połowa alertów miała związek z żywnością z innych krajów Wspólnoty, a 34 procent - z artykułami żywnościowymi z państw spoza UE.

Rolniczy włoski związek wyjaśnił następnie, że za najgroźniejsze uznano hiszpańskie ryby z dużą zawartością rtęci i zakażone przy tym larwami pasożytów Anisakis, francuskie ostrygi z norowirusami, a także mięso z polskich kurczaków z salmonellą. W tym ostatnim przypadku takich zgłoszeń było 8.  

Na "czarnej liście" związku Coldiretti znalazły się też skażone larwami ryby z Francji oraz orzechy arachidowe z Egiptu, orzechy laskowe z Turcji i Azerbejdżanu z powodu wysokiej zawartości rakotwórczych aflatoksyn. Wymieniono też wołowinę z Brazylii i małże z Hiszpanii z bakterią E.coli.

Włoscy rolnicy oświadczyli: "Rezultaty te wskazują w oczywisty sposób, że największe gwarancje bezpieczeństwa dają produkty krajowe, podczas gdy powodem zaniepokojenia są te z importu".

Związek Coldiretti przedstawił następującą statystykę: pod względem wysokiej zawartości szkodliwych substancji chemicznych produkty spoza UE są cztery razy groźniejsze od tych unijnych i dwanaście razy więcej niż włoskie.
 

Poleć
Udostępnij