Europa
RSS-
27-09-2017,9:05
Oszuści na rynku żywności muszą się mieć na baczności
Vytenis Andriukaitis, komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności uważa, że skażenie jaj fipronilem było poważnym incydentem, który podważył zaufanie opinii publicznej do hodowców drobiu i instytucji nadzorujących bezpieczeństwo żywności. -
27-09-2017,8:25
Bruksela widzi problem podwójnej jakości żywności. I grozi korporacjom
Konsumenci z krajów Europy Wschodniej od dłuższego czasu wskazują, że jakość, zawartość czy skład produktów sprzedawanych w ich krajach różni się od takich samych produktów oferowanych w państwach Europy Zachodniej. -
22-09-2017,15:15
Rolnicy mają dość polityki rządu i prezydenta. Słoma na ulicach stolicy
Francuscy rolnicy protestowali przede wszystkim przeciwko zakazowi używania potencjalnie szkodliwego dla zdrowia glifosatu, popularnego pestycydu. To substancja aktywna chętnie wykorzystywana zwłaszcza w środkach chwastobójczych. -
21-09-2017,8:05
Ministrowie rolnictwa będą rozmawiali na temat jakości żywności
Jurgiel przebywa na Węgrzech z dwudniową wizytą na zaproszenie węgierskiego ministra rolnictwa Sandora Fazekasa. -
17-09-2017,10:50
Trzęsienie ziemi nie zaszkodziło uprawie słynnej soczewicy
W sierpniu, a więc 10 miesięcy po katastrofalnym wstrząsie, soczewica z Castelluccio została zebrana i przygotowana do sprzedaży. wiosną rolnicy, aby ją zasiać dostali się na swoje pola dzięki pomocy ciężkiego sprzętu. -
15-09-2017,9:00
Setki tysięcy jaj wciąż znikają ze sklepowych półek
Według Rumena Porożanowa, bułgarskiego ministra rolnictwa w jajkach wykryto ilość fipronilu przekraczającą normy, lecz nie zagrażającą życiu przy konsumpcji. Za niebezpieczne uważa się co najmniej 0,072 mg fipronilu na kg.