Żywność w marcu sporo podrożała. Co najbardziej?
W minionym miesiącu mięso wieprzowe w skali roku było droższe o ponad 33 proc., kiełbasa o przeszło 24 proc., polędwica sopocka o ponad 20 proc. Najbardziej podrożały jednak jabłka - aż o 74 proc.
Dane dotyczą woj. mazowieckiego i podał je Urząd Statystyczny w Warszawie. Stawki większości towarów ujętych w tzw. koszyku produktów poszły w górę.
Susza może spowodować duży wzrost cen żywności
Rok do roku droższy jest również nabiał. W marcu cena 1 litra mleka była wyższa o ponad 5 proc. Jogurt był droższy o ponad 7 proc., ser żółty Gouda o 2,5 proc., a ser twarogowy o ponad 1 proc. O 4 proc. potaniały natomiast jajka.
Najbardziej podrożało mięso i wędliny. Stawka kilograma schabu była wyższa o ponad 30 proc. niż rok temu, filet z kurczaka o 11 proc., a parówki o 13 proc.
W marcu zdrożało także pieczywo. Cena chleba mieszanego była wyższa o ponad 4,6 proc. niż rok temu, a bułka pszenna kosztowała więcej o 11 proc.
Ryż był natomiast tańszy 6,6 proc., mąka pszenna o 5,7 proc., a płatki śniadaniowe o 5,3 proc.
Przez rok podrożały ponadto owoce i warzywa - najbardziej, bo aż od o 74 proc. jabłka. O prawie 14 proc. droższa jest rzodkiewka, o ponad 5 proc. pomidory, o prawie 6 proc. włoszczyzna. Tyle samo co rok wcześniej kosztowały natomiast banany.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś